Medicii refuză să lucreze azi, 1 iulie. Sandra Alexiu: Voi ați semna așa un contract? E mizerabi! Se derulează coșmar după coșmar

Sandra Alexiu - Foto: Agerpres
"LUNI ESTE COD ROȘU DE PAUZĂ LA CABINETE!" Decizia radicală luată de medici. Ce se întâmplă azi la cabinetele medicale. Sandra Alexiu, dezvăluire despre contractele impuse cu forța.

Sandra Alexiu, medic de familie, Preşedintele Asociației Medicilor de Familie București - Ilfov, membru al Societății Române de microbiologie, a dezvăluit că medicii se confruntă cu un blocaj major din cauza condițiilor impuse de Casa de Asigurări de Sănătate (CNAS) privind prelungirea contractelor.

Astfel, medicii refuză să semneze actele adiționale impuse de CNAS, care le garantează plata pentru doar trei luni, în timp ce contractul este extins pe șase luni.

Din această cauză, mulți medici vor opri activitatea în cabinetele lor pe 1 iulie, până la clarificarea situației.

"LUNI ESTE COD ROȘU DE PAUZĂ LA CABINETE!

Ai zice că la finalul unei săptămâni ești odihnit și dornic să o iei de la capăt. Și că vrei să povestești despre minunățiile la care ai fost părtaș în finalul săptămânii. Dar despre asta, în altă zi, pentru că în specialitatea mea, zilele se derulează aproape coșmar după coșmar și sursa acestui vis urât prelungit este casa de asigurări.

Am scris de atâtea ori despre asta, încât nu mai sunt destule cuvinte pentru a aduce ceva nou, iar veștile rele vin de obicei în zilele libere.

Aflăm de exemplu, că deși ne-am apropiat fulgerător de data expirării contractului încheiat cu Casa (ironie, să te cheme CASĂ și să fii cel mai neprietenos loc din lume...), au existat alte preocupări infinit mai importante decât prelungirea contractelor noastre, cei câteva zeci de mii de medici care mai suntem în România. Așa că iute iute ni s-a băgat pe sub nas întâi nimic, apoi iar nimic, și în cele din urmă, după nimicurile îngrijorătoare de dinainte, am primit și bobârnacul numit pompos ACT ADIȚIONAL, în care cu un ton imperativ suntem informați că de la 1 iulie vom fi plătiți fiindcă muncim prin cabinete, clinici, spitale și centre cu aceiași bani ca și până acum, dar numai până la 1 octombrie. Dar să semnăm așa până la 31 decembrie, că vedem noi ce-o mai fi...

Pentru cei care au salarii, ca să înțeleagă despre ce este vorba, imaginați-vă că șeful vine și vă spune: „băi băieți, prelungim contractul cu voi pe 6 luni, voi faceți temelia asta la casă, noi vă plătim 3 luni, că atâția bani avem, pe urmă om mai vedea dacă ieșim la alegeri ori nu...!" EI, VOI AȚI SEMNA AȘA UN CONTRACT?

Pentru că este un act adițional mizerabil, medicii au cerut CNAS să lase actul adițional doar pentru cele trei luni în care au banii asigurați.

NU, evident, și veți zice „dar cine negociază pentru voi dacă e așa de rău?” Păi nici astea nu ne-au mai permis,în acest stat deosebit de democratic, pentru medici nu are drept să negocieze decât Colegiul Medicilor din România. Atunci medicii s-au adresat și Colegiului, pentru a repara această nedreptate.

Mâine dimineață începe lună nouă, luna lui Cuptor, iar noi nu avem încă niște contracte clare. Peste noapte am primit de la UNELE case de asigurări acte adiționale IMPERATIVE, gata semnate electronic, ca să nu poată fi modificate, amendate, așa cum previne legislația unei țări civilizate, membră UE și cu fumuri democratice și automat s-au operat în sistemul informatic (ăla care merge doar noaptea și în finalul săptămânii) prelungirile de contract, pentru ca medicii de familie să poată continua nestingheriți să tipărească zilnic câteva mii de bilete de trimitere (pentru a hrăni sistemul - suveică inventat și promovat de Casele de asigurări) și rețete compensate pentru pacienții care vor veni de la prima oră la ușă, ca să evite codul galben.

Dacă vă imaginați că nu se poate și mai rău, să știți că nu aveți destulă imaginație! Prin acest act adițional suntem de acord automat, fără să crâcnim, să plătim contravaloarea fiecărei rețete scrise eronat și în plus o amendă de 200 de lei per bucată. Cum amenzile vin dupa vreo 3 ani, se acumulează câteva mii de erori plus tot atâtea bonusuri de 200 de lei / eroare plus penalități de întârziere, pe regulile aberante de eliberare a rețetelor cu care lucrăm astăzi.

Ei bine, nu am fost de acord și am decis să așteptăm să se trezească din somnul monstruos această mașinărie condusă de un împărat gol și să pună mâna să facă niște calcule mai aproape de adevăr. În poză este un răspuns al colegilor întrebați în această seară ce au de gând mâine la cabinete, iar răspunsul a fost covârșitor. MÂINE ESTE COD ROȘU DE PAUZĂ, așa că până nu se lămurește împăratul cu ce își plătește supușii, facem puțină liniște.

Un număr mare de medici au depus în acest  final glorios de lună obiecțiuni la contractul cu casele, ignorând amenințările primite pe mail să nu cumva să modificăm vreun cuvințel că se supără mamițica. Mâine platformele pe care s-au incărcat atât de modern contractele (că nouă ne merg perfect sistemele când vine vorba de medici, pentru pacienți nu e nevoie să ne omorâm cu tehnica!)  vor fi pline de astfel de documente.

IAR NOI VOM AȘTEPTA.

Sunt semne că deja supușii au văzut că împăratul este gol, dar pregătit pentru o carieră strălucită, fiindca nu trăim pe vremea lui Andersen, să fim serioși! Azi pornești la drum cu cap-compas carieră politică și pensie specială, indiferent de modelul de ... trenă", a scris medicul Sandra Alexiu pe pagina sa de Facebook.

Foto: Facebook Sandra Alexiu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel