Mâinile și picioarele reci, semn al unei boli. Femeile, mai afectate decât bărbații

mainile si picioarele reci - FOTO: Freepick
Mâinile și picioarele reci pot fi semn al unor boli. Femeile sunt mai afectate decât bărbații.

Mâinile și picioarele reci pot fi asociate cu sindromul Raynaud. Acesta afectează majoritar femeile și este cauzat de spasmul recurent al vaselor mici de sânge ca răspuns la expunerea la frig sau stres emoțional.

Semne ale unor boli

Dr. Iosif Balint explică pe pagina sa de Facebook că răceala mâinilor și a picioarelor nu este întotdeauna semn al vreunei boli. Dar, de cele mai multe ori acest fenomen este asociat cu sindromul Raynaud.

”Mâinile și picioarele reci pot indica o reacție fizică a organismului la frig și stres, fără un motiv de îngrijorare, din punct de vedere medical, însă pot fi și simptome care să ascundă anumite afecțiuni vasculare, reumatologice, endocrine.

Mâinile și picioarele reci pot fi semnele unei patologii complexe, precum fenomenul Raynaud.

Important de știut! Unele persoane ce suferă de fenomenul Raynaud pot avea și alte probleme de sănătate, de obicei tulburări ale țesutului conjunctiv, cum ar fi sclerodermia sau lupusul”, a explicat medicul.

Vezi și: Limonada, perfectă pentru zilele toride. Ce beneficii are asupra sănătății

Tratamentul pentru mâinile și picioarele reci

Medicul dumneavoastră vă poate cere să evitați unele medicamente care conțin pseudoefedrină. Ele pot face accentua simptomele afecțiunii.

”Cel mai bun tratament pentru această afecțiune este prevenirea episoadelor prin evitarea expunerii bruște sau neprotejate la temperaturi scăzute”, mai explică medicul.

Dacă aveți Raynaud secundar, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a vă controla tensiunea arterială și pentru a vă relaxa vasele de sânge. Dacă aveți răni pe piele, ca rezultat, poate fi necesar să se aplice o cremă.

Și intervenția chirurgicală este o opțiune.

”Dacă starea dumneavoastră nu se îmbunătățește după acești pași și sunteți expus riscului de probleme grave, cum ar fi pierderea unor părți ale degetelor, medicul dumneavoastră ar putea lua în considerare intervenția chirurgicală.

Aceste proceduri implică tăierea nervilor la vasele de sânge din piele pentru a limita cât de mult se deschid și se închid. Medicul ar putea injecta, de asemenea, medicamente în mâinile sau picioarele pentru a bloca aceste nervi”, arată WEB.MD.

Vezi și: Conducătorii din sănătate, pregătire managerială. MS: Nu au niciun criteriu inițial de competență

Ce este sindromul Raynaud         

Fenomenul Raynaud este o îngustare subită şi temporară a arterelor de la mână şi, mai rar, de la picioare. Îngustarea este cauzată de un spasm al muşchiului din pereţii arteriali.

Îngustarea reduce transmiterea sângelui către degete sau picioare şi, prin urmare, culoarea lor devine palidă. Există două tipuri ale acestui fenomen: primar şi secundar. Cel primar este mai comun şi nu este cauzat de vreo altă stare.

Cel secundar este mai puţin comun, este mai serios şi apare datorită unei stări existente. Este mai frecvent la femeile între 15 şi 45 de ani şi la oamenii care locuiesc într-o climă rece.

Vezi și: Strategie pentru combaterea infecțiilor HIV/SIDA

Simptomele sindromului Raynaud

S-ar putea să observați:

- Degetele reci și degetele de la picioare

- Este posibil ca pielea să devină albă sau albastră atunci când este rece sau când ești stresat. Pe măsură ce te încălzești, s-ar putea să devină roșie

- Simți furnicături în degetele de la mâini și picioare în momentul în care acestea încep să se încălzească

Cum putem preveni afecțiunea

Pentru a preveni fenomenul Raynaud puteţi:

- Să purtaţi haine călduroase

- Să păstraţi o temperatură ridicată în interiorul locuinţei

- Să conduceţi după ce aţi încălzit maşina

- Să vă mutaţi într-o zonă cu o climă mai caldă, dacă e posibil, mai notează WEB.MD.

Vezi și: Antiobioticele, efecte negative. Medic: Este considerată o amenințare mondială la adresa existenței speciei umane

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel