Lumea ciudată care trăiește în corpul nostru. Ce este microbiomul și cum ne influențează sănătatea: Suntem mai mult bacterii

lumea ciudata - FOTO: Freepik@Alesia_Davydava@lelia_milaya
Lumea ciudată care trăiește în corpul nostru a fost analizată de medici. Colecția de bacterii și microorganisme poate duce la o gamă largă de afecțiuni, inclusiv depresie, diabet, Alzheimer sau autism.

Lumea ciudată care trăiește în corpul nostru ne influențează starea de sănătate. Există o întreagă lume în interiorul intestinului tuturor, alcătuită din microbi, în mare parte inofensivi, care locuiesc în tractul gastrointestinal.

Microbiomul intestinal, ce este

Denumită microbiomul intestinal, această colecție uimitoare de bacterii și alte microorganisme a fost sursa unei mari atenții - fiind legată de o gamă largă de afecțiuni, de la tulburări din spectrul autist și diabet, la depresie, boala Alzheimer și tulburări de mișcare.

Există o întreagă lume în interiorul intestinului nostru, alcătuită din microbi, în mare parte inofensivi, care locuiesc în tractul gastrointestinal.

Dar, cu tot ceea ce au descoperit cercetătorii despre microbiomul intestinal, există încă multe lucruri pe care nu le știm - și o grămadă de mituri pe care se pare că trebuie să le eliminăm.

După ce au cercetat literatura de specialitate, microbiologii britanici Alan Walker, de la Universitatea din Aberdeen, și Lesley Hoyles, de la Universitatea Nottingham Trent, scriu în Nature Microbiology despre 12 mituri și concepții greșite despre microbiomul intestinal, în parte generate de potențialul uriaș pe care microbiomul intestinal îl are pentru sănătatea umană.

”Ca urmare, multe afirmații nefondate, sau insuficient susținute, au devenit ”fapte” în virtutea repetiției constante”, arată cercetătorii.

În timp ce unele dintre aceste mituri sunt relativ banale, altele sunt mai răspândite și, în mod colectiv, ar putea submina progresul și încrederea publicului în cercetare, susțin Walker și Hoyles.

Atenție la mucus. Pentru început, cercetarea microbiomului nu este un domeniu nou; ea datează cel puțin de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când au fost izolate primele mostre de bacterii din intestinul uman.

În mod similar, legătura misterioasă dintre intestinele corpului și minte, axa intestin-cerebel, a fost cercetată de secole. Abia mai recent am ajuns să apreciem modul în care această conexiune funcționează în ambele direcții.

Acum, câteva cifre. S-a estimat că suma totală a microbiotei umane cântărește între 1 și 2 kilograme. Dar Walker și Hoyles nu au reușit să găsească sursa originală pentru această cifră citată pe scară largă, potrivit Science Alert.

În schimb, ei calculează că microbiota umană cântărește mai degrabă 500 de grame sau mai puțin. Estimarea lor revizuită se bazează pe cât cântărește în medie un scaun uman (200 de grame de greutate umedă), cât de mult din acest caca este alcătuit din microorganisme (aproximativ jumătate) și greutatea conținutului colonului.

În mod similar, unele calcule ”pe dos” din anii 1970 au dat naștere ideii că organismul uman găzduiește de 10 ori mai mulți microbi individuali decât propriile celule.

Cercetătorii au încercat să clarifice acest mit anterior, constatând că raportul este probabil mai apropiat de 1:1. 

Vezi și: Schimbările de vedere, semn subtil al demenței. Simptomele care apar înainte de pierderea memoriei. La ce să fii atent

Moștenirea genetică, analizată

O altă afirmație frecvent vehiculată este aceea că bebelușii ”moștenesc” microbiota de la mamele lor la naștere. În timp ce unele microorganisme sunt transferate direct în timpul nașterii, cercetările sugerează că puține specii rămân de fapt cu noi pe tot parcursul vieții noastre.

Microbiota mamei ar putea da bebelușilor un scurt impuls de sănătate, dar dieta noastră, antibioticele, genetica și mediul la care suntem expuși sunt cele care ne modelează microbiomul.

”Fiecare adult sfârșește cu o configurație unică a microbiotei, chiar și gemenii identici care sunt crescuți în aceeași gospodărie”, notează Walker și Hoyles.

Celelalte concepții greșite sunt ceva mai tehnice, privind activitatea de laborator a microbiologilor ocupați.

Dar ultima care ne interesează probabil cel mai mult este dacă schimbările în microbiomul intestinal al unei persoane contribuie la apariția bolilor.Este dificil pentru cercetători să traseze modele clare, deoarece ”astfel de modificări sunt rareori consecvente, iar microbiota este extrem de variabilă între indivizi, atât în stare de sănătate, cât și în stare de boală”, scriu Walker și Hoyles.

Vârsta, IMC și medicația, precum și metabolismul și sistemul imunitar al unei persoane pot afecta, de asemenea, compoziția microbiotei, ceea ce face ca totul să fie foarte dificil de a desluși orice posibilă cauză și efect în studiile observaționale.

Perspectiva a fost publicată în Nature Microbiology.

Vezi și: Semnul cancerului de stomac pe care îl observi după ce ai mâncat. Este considerat steagul roșu

Cum influențează microbiomul intestinal sănătatea ta generală?

Bacteriile și alți microbi din intestin vă ajută să digerați alimentele și pot contribui la sănătatea sistemului imunitar, a inimii și a creierului, printre alte beneficii.

Corpul este plin de trilioane de bacterii, viruși și ciuperci. Acestea sunt cunoscute în mod colectiv sub numele de microbiom. În timp ce unele bacterii sunt asociate cu boli, altele sunt de fapt extrem de importante pentru sistemul dumneavoastră imunitar, inimă, greutate și multe alte aspecte ale sănătății, potrivit Healthline.

Bacteriile, virușii, ciupercile și alte viețuitoare microscopice sunt denumite microorganisme, sau microbii, pe scurt. Trilioane de acești microbi există în principal în interiorul intestinelor și pe piele.

Majoritatea microbilor din intestine se găsesc într-un ”buzunar” al intestinului gros numit cecum, iar aceștia sunt denumiți microbiomul intestinal.

Deși în interiorul dumneavoastră trăiesc multe tipuri diferite de microbi, bacteriile sunt cele mai studiate. De fapt, există mai multe celule bacteriene în corpul dumneavoastră decât celule umane. Există aproximativ 40 de trilioane de celule bacteriene în corpul dumneavoastră și doar 30 de trilioane de celule umane. Asta înseamnă că sunteți mai multe bacterii decât oameni.

Mai mult, există până la 1.000 de specii de bacterii în microbiomul intestinal uman, iar fiecare dintre ele joacă un rol diferit în corpul tău. Cele mai multe dintre ele sunt extrem de importante pentru sănătatea dumneavoastră, în timp ce altele pot provoca boli.

În total, acești microbi pot cântări până la 1-2 kg, ceea ce reprezintă aproximativ greutatea creierului dumneavoastră. Împreună, ei funcționează ca un organ în plus în corpul dumneavoastră și joacă un rol imens în sănătatea dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel