Loturi de înghețată La Strada Sorbet Căpșune, retrase URGENT: contaminate cu oxid de etilenă. Efectele ei sunt DEVASTATOARE

Sortimentul din care La Strada retrage mai multe loturi
Sortimentul din care La Strada retrage mai multe loturi
Loturile de înghețată Șa Strada retrase din trei hypermarketuri. Foto: ANSVSA
Loturile de înghețată Șa Strada retrase din trei hypermarketuri. Foto: ANSVSA
  • Sortimentul din care La Strada retrage mai multe loturi
  • Loturile de înghețată Șa Strada retrase din trei hypermarketuri. Foto: ANSVSA
ANSVSA a anunțat că sunt retrase de la comercializare mai multe produse de înghețată La Strada Căpșune după ce proprietarul mărcii de înghețată a fost informat de unul dintre furnizorii săi că produsele au un conținut mai mare decât este legal de oxid de etilena. Iată ce efecte devastatoare are oxidul de etilenă, care este o substanță cancerigenă

„Compania Macromex, în calitate de proprietar al mărcii de înghețată La Strada, produsă în Franța, a fost informată de către unul din furnizorii săi cu privire la o problema a stabilizatorilor de plante, al căror conținut de oxid de etilenă depășește limitele premise de reglementările în vigoare.  Acest fapt are impact asupra anumitor produse La Strada”, se precizează în anunțul de rechemare al produselor, în care se menționează că „stabilizatorii pe bază de plante folosiți în producerea înghețatei La Strada sunt folosiți în cantități extrem de mici in produsele finite, astfel încât consideram că nu prezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor”, see arată n anul postat de ANSVSA. 

Loturile de înghețată La Strada Căpșune sunt retrase din Cora, Carrefour și Auchan. Consumatorii pot returna produsele la magazinul de la care au cumpărat până la data limita de 16.08.2021.

 

Ce este oxidul de etilenă și cât de periculos este el

Utilizarea principală a oxidului de etilenă este ca intermediar chimic în fabricarea etilenglicolului. Oxidul de etilenă este, de asemenea, utilizat ca agent de sterilizare pentru echipamentele medicale și ca agent de fumigare pentru condimente.  Este utilizat la textile, detergenți, spumă poliuretanică, solvenți, medicamente, adezivi și alte produse.

Cantități relativ mici de oxid de etilenă sunt utilizate ca fumigant, ca sterilizant pentru alimente (condimente) și produse cosmetice, și în la stelirizarea în spital al echipamentelor chirurgicale și a dispozitivelor din plastic care nu pot fi sterilizate cu abur.

Efectele acute (pe termen scurt) ale oxidului de etilenă la om se manifest assupta sistemului vnervos central, dar produce și iritarea ochilor și a mucoaselor.

Expunere cronică (pe termen lung) la oxidul de etilenă la om poate provoca iritarea ochilor, a pielii, a nasului, a gâtului și a plămânilor, la care se adaugă leziuni la nivelul creierului și a sistemului nervos. Există, de asemenea, unele dovezi care leagă expunerea la oxidul de etilenă de probleme reproductive. 

EPA (Agenția americamă de Protecție a Mediului) a concluzionat (link direct sursa informației) că oxidul de etilenă este cancerigen la om prin inhalare la gas. Dovezile la oameni indică faptul că expunerea la oxid de etilenă crește riscul de apariție de cancer limfoid și, la femei, de cancer mamar.

Conform EPA, efecte acute sunt:

- Expunerea acută prin inhalare a lucrătorilor din medii u niveluri ridicate de oxid de etilenă a dus la greață, vărsături, tulburări neurologice, bronșită, edem pulmonar și emfizem. 

- Contactul dermic sau ocular cu soluții de oxid de etilenă a provocat iritarea pielii și a ochilor la om. 

- Testele care implică expunerea acută a animalelor au arătat că oxidul de etilenă are o toxicitate acută ridicată prin inhalare.

Efecte cronice (noncancer):

- Efectele majore observate la lucrătorii expuși la oxid de etilenă la niveluri scăzute timp de câțiva ani sunt iritarea ochilor, pielii și a căilor respiratorii și efecte asupra sistemului nervos (de exemplu, cefalee, greață, pierderea memoriei, amorţeală).

Efecte asupra reproducerii / dezvoltării:

- Există unele dovezi care indică faptul că expunerea prin inhalare la oxid de etilenă poate determina o rată crescută de avorturi spontane la muncitorii expuși.

- Au fost observate diferite efecte asupra reproducerii în studiile de expunere prin inhalare la animale, inclusiv scăderea numărul locurilor de implantare, scăderea greutăților testiculare și a concentrației spermei, precum și de degenerare a testiculelor.

Risc de cancer:

- Studiile profesionale la om au arătat cazuri crescute de cancer limfoid și, de asemenea, cancer de sân la femeile muncitori epuse la oxdul de etilen prin inhalare

- S-a demonstrat că oxidul de etilenă duce la apariția de cancer limfoid și tumori ale creierului, plămânilor, țesutului conjunctiv, uterului și la glanda mamară la animalele expuse la oxid de etilenă prin inhalare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel