Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Longevitate, acte oficiale: cât a trăit cel mai bătrân om
16 sep 2019 / 14:34
Un studiu a dovedit cu documente și formule matematice că o franțuzoaică deține recordul mondial de longevitate.
Femeie în vârstă   FOTO: pexels.com

Longevitate, om. Recordul de longevitate deţinut de franţuzoaica Jeanne Calment, decedată oficial la vârsta de 122 de ani în 1997 şi considerată persoana care a atins cea mai înaintată vârstă ce poate fi documentată, este valid, se arată într-un studiu ştiinţific publicat luni, care se bazează pe documente şi modele matematice noi pentru a respinge ipoteza unei înşelătorii avansate la sfârşitul anului 2018 de cercetători ruşi, arată Agerpres care citează AFP.

Ideea că franţuzoaica, care a devenit faimoasă la nivel mondial la sfârşitul secolului XX din cauza vârstei sale extraordinare, nu a fost de fapt Jeanne, ci fiica ei Yvonne Calment, care şi-ar fi însuşit identitatea mamei sale în 1934, este "nefondată", afirmă cercetători elveţieni şi francezi, coautori ai acestei lucrări publicate în "Journal of Gerontology".

În sprijinul demonstraţiei lor, autorii s-au bazat pe mai multe documente istorice, inclusiv un articol publicat în presa locală în 1934 în Arles - unde locuia bătrâna - în care se afirma că "un număr extraordinar de mare" de persoane a participat la funeraliile lui Yvonne, fiica lui Jeanne, care a murit la 36 de ani. Este greu de imaginat că toţi aceşti numeroşi martori nu au observat înşelătoria, "decât dacă se acceptă ideea complicităţii a zeci de oameni" în acest furt de identitate, spun cercetătorii.

"Toate documentele contrazic ipoteza cercetătorilor ruşi", a spus unul dintre ei, demograful Jean-Marie Robine, director de cercetare la Inserm şi Şcoala practică de studii înalte.

Studiul atacă un alt argument al cercetătorilor ruşi care estimează că este imposibil statistic ca un om să trăiască 122 de ani. Studiind longevitatea tuturor persoanelor născute în Franţa în 1875 şi în 1903, cercetătorii au calculat că un vârstnic la 100 de ani a avut o şansă la 10 milioane de a atinge vârsta de 122 de ani. O probabilitate cu siguranţă scăzută, dar care face ca vârsta lui Jeanne Calment să fie "plauzibilă", potrivit unui coautor al studiului, geriatrul şi epidemiologul François Herrmann, de la Spitalul Universitar din Geneva.


Ştiri Recomandate

Medicament retras de pe piață. Cauzează cancer
Dieta vegetariană scade considerabil riscul de AVC
Depresia: cum e percepută când oamenii cred că e biologică
Maștile de protecție
EXCLUSIV
Măști purtate incorect: avertismentul unui medic
Gura uscată, 10 remedii pentru combaterea simptomelor
Cafeaua, beneficii pentru siluetă. Câtă trebuie să bei
Cel mai sănătos ulei pentru gătit
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?