Laptele de cocos și beneficiile sale. Asigură 90 la sută din porția de vitamina B12

laptele de cocos. FOTO Freepik @ Racool_studio
Laptele de cocos, fibre, calciu și vitamine, cu ”zero zahăr”, o alternativă sănătoasă.

Datorită aromei sale deosebite și a texturii cremoase, laptele de nucă de cocos poate adăuga o notă de gust plăcută cafelelor, shake-urilor proteice și deserturilor.

Deși nu este nici pe departe la fel de popular ca alte alternative de lapte pe bază de plante în SUA, își păstrează o bază de fani loiali. Dar cât de nutritivă este această băutură? Și poate aduce beneficii tangibile pentru sănătate? 

Nucile de cocos sunt bine cunoscute pentru conținutul lor ridicat de grăsimi saturate. De zeci de ani, acest nutrient a fost legat de epidemia de obezitate și de o serie de boli cronice. Cu toate acestea, în ultimii ani s-a înregistrat o creștere abruptă a studiilor care contestă aceste constatări și chiar le contrazic, notează Live Science

Valorile nutriționale ale laptelui de cocos

Grăsimi - 5 grame;

Carbohidrați - 2 grame;

Proteine - 0 grame;

Fibre - 1,9 grame (7% din Doza Zilnică Recomandată DZR)

Zahăr - 0 grame;

Calciu - 360 miligrame (28% DZR)

Fosfor - 0 miligrame;

Vitamina D - 3,6 micrograme (18% DZR)

Potasiu - 0 miligrame;

Vitamina B2 - 0 miligrame;

Vitamina B12 – 2.16 µg (90% din DZR).

Valeriana și efectele asupra tulburării obsesiv-compulsive. De ce să bei ceai de valeriană

Laptele de cocos la cutie versus cel la sticlă

Există două tipuri de lapte de cocos - la sticlă sau ambalat în carton. Chiar dacă în esență este vorba despre aceleași ingrediente, acestea diferă atunci când vine vorba de consistență, valori nutriționale, termen de expirare și întrebuințare.

Laptele de cocos la sticlă este mai dens, lichidul alb fiind extras din pulpa nucii. Pentru că este la sticlă și sigilat într-un recipient steril, are un termen de valabilitate mai mare. Nici nu are nevoie de a fi congelat. Acesta este mult mai bogat în grăsimi decât orice alt tip de lapte și astfel este folosit în principal pentru ingredient la gătit.

Laptele de cocos la carton este mai apos, lichidul alb fiind cel mai adesea îmbogățit cu vitamine, minerale și zaharuri. Este folosit în principal ca alternativă în cafea, băuturi proteice și pentru cereale. Spre deosebire de cel la sticlă, varianta cartonată conține mai puțină grăsime și mai multă apă.

Deficiența de vitamine B, cauza insomniei și a insuficienței cardiace. Din ce alimente putem lua complexul B-urilor

Care sunt beneficiile laptelui de cocos

Dacă nu se ține cont de apă, grăsimile saturate reprezintă principalul ingredient al laptelui de cocos. Vreme de mai multe decenii, grăsimile saturate au fost considerate a fi unul dintre cei mai mari contributori pentru obezitate, afecțiuni cardiovasculare și afecțiuni degenerative.

Cu toate acestea, studiile recente au început să contrazică aceste afirmații, spunând că legăturile dintre afecțiunile cardiometabolice și consumul de grăsimi saturate sunt arbitrare.

Există tot mai multe dovezi care arată că acizii grași din uleiul de cocos pot fi de fapt benefici pentru starea de sănătate. Potrivit studiului publicat în Journal of Science of Food and Agriculture, acidul lauric are proprietăți antibacteriene și antivirale.

Asta în timp ce acizii grași cu lanț mediu, care se aseamănă cu grăsimile care se găsesc în laptele matern uman, pot juca un rol important în reglarea lipidelor din sânge, în îmbunătățirea funcției cognitive, în combaterea radicalilor liberi și în reducerea inflamației, precum și în diminuarea riscului de a dezvolta diabet de tip 2 și mai multe tipuri de cancer.

În comparație cu grăsimile animale, consumul regulat de ulei de cocos poate duce la niveluri mai scăzute de colesterol „rău” -  de lipoproteine cu densitate joasă și niveluri mai mari de colesterol „bun” - de lipoproteine de înaltă densitate.

Cu toate acestea, merită remarcat faptul că o altă meta-analiză indică mai multe efecte adverse ale uleiului de cocos asupra sănătății cardiometabolice.

Mai mult, potrivit unei analize publicate în International Journal of Food Science, laptele de cocos conține mai mulți compuși care pot oferi protecție împotriva deteriorării lipidelor, proteinelor și a firelor de ADN.

De asemenea, laptele de cocos tinde să fie îmbogățită cu calciu, vitamina B12 și vitamina D, ceea ce îi poate ajuta pe vegani să completeze aportul acestor nutrienți fără a recurge la suplimente suplimentare.

Laptele de nucă de cocos neîndulcit este, de asemenea, în mare parte lipsit de carbohidrați și zaharuri, ceea ce îl face o alegere bună pentru persoanele care urmează o dietă săracă în carbohidrați.

Vezi și: Nuca de cocos, 6 efecte surprinzătoare. Ameliorarea bolii Alzheimer, printre beneficii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel