Jocurile video îi fac pe copii mai deștepți. IQ-ul copiilor care s-au jucat pe calculator a crescut cu 2,5 puncte

Jocurile video – FOTO:Pexels@Jessica_Lewis_ Creative
Jocurile video îi pot face pe copii mai deștepți arată cel mai recent studiu.

Jocurile video nu mai reprezintă o influență negativă asupra dezvoltării copiilor. Timpul petrecut la ecran de orice fel este în general considerat a fi o influență negativă asupra dezvoltării unui copil, dar un nou studiu al unei echipe de cercetători europeni are concluzii diferite. Aceștia prezintă dovezi care arată că jocurile video pot stimula inteligența copiilor.

Socializare, joc, muncă la un click distanță

În ciuda deceniilor de cercetări care au analizat efectele televiziunii sau ale jocurilor video asupra dezvoltării adolescenților, peisajul digital din ultimul deceniu a remodelat dramatic relația unui copil cu ecranele. Acest lucru înseamnă că timpul petrecut la ecran se întinde acum pe o multitudine de activități diferite, inclusiv socializarea cu prietenii în aplicațiile smartphone, vizionarea tv, jocurile video și chiar munca la școală pe un laptop.

Cercetătorii au pus accentul pe modul de interacțiune dintre utilizarea jocurilor video și inteligență. Cercetătorii au contabilizat mai întâi mediile socio-economice și prezența genelor legate de inteligență.

"Pentru studiul nostru, am creat un indice de inteligență din cinci sarcini: două privind înțelegerea lecturii și vocabularul, una privind atenția și funcția executivă (care include memoria de lucru, gândirea flexibilă și autocontrolul), una de evaluare a procesării vizual-spațiale (cum ar fi obiectele rotative din mintea ta) și una privind capacitatea de învățare în mai multe studii", explică Torkel Klingberg și Bruno Sauce,  doi dintre cercetătorii care lucrează la studiu.

Vezi și: Organe umane, scoase la imprimantă. Iovu: După ce printăm, o livrăm spitalului, iar chirurgul va implanta în organism respectivele implanturi

5000 de copii au fost incluși în studiu

Aproximativ  5.000 de copii au fost urmăriți timp de doi ani. Cu vârste cuprinse între nouă și 10 ani la momentul inițial, participanții au finalizat testele cognitive la începutul și la sfârșitul studiului. Timpul petrecut la ecran a fost auto-raportat și împărțit în trei categorii: vizionare, socializare și jocuri.

La începutul studiului, cercetătorii nu au detectat nicio asociere între timpul petrecut în jocuri și inteligența sub medie sau peste medie. Nivelurile ridicate de vizionare a programelor TV și a videoclipurilor sau de socializare online au fost ușor legate de niveluri mai scăzute de inteligență la bază. După doi ani, rezultatele ulterioare au fost și mai surprinzătoare.

"În timp ce copiii care au jucat mai multe jocuri video la 10 ani nu au fost, în medie, mai inteligenți decât copiii care nu s-au jucat, au arătat cele mai multe câștiguri în inteligență după doi ani, atât la băieți, cât și la fete. De exemplu, un copil care a fost în top 17 la sută în ceea ce privește orele petrecute în jocuri și-a crescut IQ-ul cu aproximativ 2,5 puncte mai mult decât copilul mediu pe parcursul a doi ani", scriu Klingberg și Sauce.

Toate aceste constatări, desigur, nu sugerează că este sănătos pentru copii să aibă volume nelimitate de timp de ecran. Dar ele evidențiază complexitatea problemei timpului ecranului și indică faptul că nu toate utilizările ecranului pot fi dăunătoare.

Jocurile video îi familiarizează pe copii cu noile tehnologii. Ei învață să acționeze comenzile pe calculator, să utilizeze joystick-ul, descurcându-se uneori mai bine decât adulții. 

Vezi și: Variola maimuței. Primul caz a fost detectat în Statele Unite ale Americii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel