Gindrovel Dumitra, Colegiul Medicilor: A fost o neînţegere cu 15.000 euro venitul unui medic de familie

Foto: Freepik @Drazen Zigic
Secretarul general al Colegiului Medicilor din România (CMR), Gindrovel Dumitra, a declarat că a apărut "o neînțelegere" la nivel guvernamental în evaluarea veniturilor unui medic de familie la 15.000 de euro lunar.

El a explicat că această situație poate implica medicii care activează în mediul rural și au un număr mare de pacienți sau cei care au angajat mai mult personal.

"Cel mai bun lucru pe care l-am înţeles a fost că medicii de familie, de ambulatoriu şi pacienţii avem interese comune, iar atunci când apar ameninţări externe suntem capabili să reacţionăm într-un mod cât se poate de unitar, astfel încât anumite greşeli care se produc în actul guvernamental să fie îndreptate. Practic, am asistat la o campanie media, una în care noi ne-am prezentat doleanţele şi o alta în care, din partea guvernamentală, au apărut foarte multe informaţii. Şi pentru că nu vrem să lăsăm lucrurile să rămână, într-un fel sau altul, neclarificate, trebuie să spunem că a fost o neînţelegere cu acei 15.000 de euro per capita", a transmis Gindrovel Dumitra, într-o conferinţă de presă.

El a subliniat că depunctarea progresivă a medicilor cu peste 2.200 de pacienți pe listă ar afecta negativ zonele rurale.

"Există, într-adevăr, cabinete care pot să aibă un venit ceva mai mare, dar vorbim în special de cabinetele care se află în zone rurale, acolo unde, vrem - nu vrem, Parlamentul României a fost cel care a decis că un medic, dintr-o localitate vecină, îşi poate înfiinţa un punct de lucru, tocmai pentru a asigura pacienţilor din zona respectivă servicii medicale. Or, acesta este şi motivul pentru care am insistat astăzi ca acea depunctare progresivă să nu fie făcută în acest moment, pentru că tocmai aceste zone ar fi afectate", a adăugat secretarul general al CMR.

Potrivit lui Gindrovel Dumitra, CMR susține medicii care investesc în echipamente și personal.

"Am văzut colegi disperaţi în această perioadă. Sunt colegi care au trei, patru, cinci sau chiar şase asistente angajate, care, chiar dacă aveau o valoare a facturii destul de mare, aveau şi cheltuielile în spate destul de mari.

Sprijinim colegii care fac investiţii nu doar în zona materială, ci şi în personal. Eu am angajat o nouă asistentă care se ocupă de prevenţie. A ne întoarce acum şi a scădea bugetul, înseamnă ca eu să dau afară această persoană. Nu este în regulă. De aceea, am spus că s-au făcut greşeli la nivel de Guvern atunci când s-au alocat aceste resurse într-un mod deficitar", a transmis Dumitra.

Președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a anunțat că, în urma discuțiilor cu CNAS, tarifele pentru serviciile medicale oferite de medicii de familie și din ambulatoriu vor rămâne neschimbate până la 30 iunie 2024, la valoarea celor din ultimul trimestru din 2023.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat recent că se negociază valoarea serviciilor medicale decontate pentru medicii de familie și a pledat pentru un echilibru între veniturile medicilor din orașe și cele din mediul rural. El consideră că un venit lunar de 15.000 de euro pentru un medic este "un pic cam mare".

"Credeţi că este corect să existe un plafon de câştig al unui medic de familie? Am cerut toate statisticile. Există medici de familie care câştigă per capita, nu neapărat pe servicii medicale, peste suma de 10.000 - 15.000 de euro. Mi se par sume un pic cam mari, de aceea e o negociere, ne aşezăm la masă, creăm un echilibru. Dacă tot vrem, trebuie să ordonăm această ţară, trebuie să scăpăm de excepţii, trebuie să creăm o medie. Nu pot să existe medici în oraşele mari, dezvoltate, care să câştige peste 15.000 de euro şi un medic, în zona rurală, care are mai mulţi oameni, mai în vârstă şi e mai multă muncă, mai multă deplasare, să câştige o sumă foarte mică. Trebuie să găsim un echilibru, trebuie să fie o echitate socială", sublinia Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel