Ghețarii lumii pierd 3 piscine olimpice de gheață pe secundă! Ce ne așteaptă până în anul 2100. Cercetătorii sunt șocați

Ghetari - Foto: Freepik @DejaVu Designs
Ghețarii lumii se topesc la nivel alarmant. Ghețarii au pierdut 300 de miliarde de tone de gheață pe an, între 2000 și 2023. Cel puțin un sfert din gheața rămasă a ghețarilor ar putea dispărea până în 2100.

Vezi și: Cei mai deștepți oameni folosesc acest truc pentru a nu uita niciodată nimic

Un studiu revoluționar condus de Universitatea din Zurich, în colaborare cu Centrul Național Francez pentru Cercetări Științifice și numeroase instituții globale, a dezvăluit tendințe alarmante în ceea ce privește pierderea de masă de gheață a ghețarilor.

Foto: Freepik

Potrivit Centrului Național Francez pentru Cercetare Științifică (CNRS), pierderea echivalează cu aproximativ trei piscine olimpice de gheață care se topesc sau se desprind din ghețari în fiecare secundă.

Între 2000 și 2023, ghețarii Pământului au pierdut 300 de miliarde de tone (273 miliarde de tone metrice) de gheață anual, marcând o reducere de 5% a volumului acestora de la începutul mileniului.

"Această cantitate de pierdere de gheață este șocantă chiar și pentru noi, oamenii de știință", a declarat Michael Zemp, autorul principal al studiului și director al Serviciului Mondial de Monitorizare a Ghețarilor de la Universitatea din Zurich, potrivit Live Science.

Studiul, publicat în Nature, subliniază faptul că ritmul de topire a ghețarilor s-a accelerat, fiind observată o creștere de 36% a pierderii anuale de gheață între 2012 și 2023 comparativ cu deceniul anterior.

Cercetarea, bazată pe date satellite detaliate și măsurători directe din regiunile glaciare globale, excluzând Groenlanda și Antarctica, evidențiază disparități regionale semnificative.

Cel puțin un sfert din gheața rămasă a ghețarilor ar putea dispărea până în 2100

Ghețarii din Alpii și Pirineii europeni, de exemplu, au înregistrat o scădere impresionantă de 40% a volumului lor. În doar doi ani, ghețarii alpini au pierdut 10% din masa lor de gheață.

Pe lângă implicațiile pentru creșterea nivelului mării - contribuind cu 18 milimetri (0,7 inci) de la începutul studiului - studiul subliniază rolul esențial al ghețarilor ca resurse de apă dulce, mai ales în Asia Centrală și în regiunile Central Andes.

"Scăderea rezervelor de apă dulce din ghețari reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității apei în aceste regiuni", a spus coautorul studiului, Inés Dussaillant Lehmann.

Privind spre viitor, rezultatele cercetării sunt o amintire sumbră a nevoii urgente de acțiune globală în ceea ce privește schimbările climatice.

Samuel Cook, expert în modelarea ghețarilor, care nu a fost implicat în studiu, a subliniat soliditatea acestuia și potențialul său de a ghida cercetările viitoare.

Cu toate acestea, perspectiva rămâne sumbră: chiar și cu emisii reduse de gaze cu efect de seră, cel puțin un sfert din gheața rămasă a ghețarilor ar putea dispărea până în 2100.

Michael Zemp a subliniat rolul crucial al unor măsuri imediate de atenuare a schimbărilor climatice pentru a proteja ceea ce mai rămâne din ghețarii Pământului.

"Fiecare fracțiune de grad de încălzire evitată poate face o diferență semnificativă în protejarea ghețarilor și în reducerea impacturilor secundare", a spus el.

Pe măsură ce prima parte a secolului XXI se apropie de sfârșit, soarta ghețarilor Pământului se află pe un teren instabil. Studiul reprezintă un apel urgent pentru acțiune decisivă în vederea protejării acestor resurse naturale vitale pentru generațiile viitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Vitamina D, un aliat în lupta împotriva cancerului. Scade riscul de deces asociat cancerului cu 12%
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
Dacă ai această plantă în casă, ai mare noroc! Ai grijă la greșeala nr. 3

Crossuri externe

pixel