Furios? Ai nevoie de o noapte de somn bun!

Privarea de somn ne face nu doar irascibili, ci și negativiști  FOTO: pexels.com
Un nou studiu arată că problemele de somn amplifică furia și că pentru a o stăpâni ai nevoie de o noapte de odihnă. 

Ești furios zilele astea? Noi cercetări sugerează că o noapte de somn bun poate fi exact lucrul de care ai nevoie.

Pentru a vedea ce efect are somnul asupra stării de nervozitate (a furiei), cercetătorii au pus 202 studenți să țină jurnale zilnice cu cât dorm și ce factori de stres au timp de  o lună. 

Rezultatele preliminare ale studiului, publicate în jurnalul Sleep (link direct studiu), arată că indivizii care au raportat că nervoși în zilele de după o noapte în care au dormit mai puțin decât de obicei.

Echipa de cercetare a efectuat, de asemenea, un experiment de laborator care a implicat 147 de rezidenți ai comunității. Participanții au fost repartizați la întâmplare fie pentru a-și face programul de somn obișnuit, fie pentru a-și restricționa somnul acasă, cu aproximativ cinci ore, pe parcursul a două nopți. În urma  acestei manipulări, furia a fost evaluată în timpul expunerii la un zgomot iritant.

Experimentul a arătat că indivizii care au dormit bine s-au adaptat la zgomot și au raportat mai puțină furie după două zile. În schimb, indivizii cu somn restricționat au prezentat un grad mai mare de mânie ca răspuns la zgomotul enervant, ceea ce sugerează că pierderea somnului a compromis adaptarea emoțională la circumstanțe frustrante. 

„Rezultatele sunt importante pentru că aduc dovezi cauzale puternice că restricția de somn crește furia și crește frustrarea în timp”, a spus Zlatan Krizan, care are un doctorat în personalitate și psihologie socială și este profesor de psihologie la Universitatea de Stat din Ames, statul american Iowa. „Mai mult, rezultatele studiului sugerează că aceste efecte se traduc în viața de zi cu zi, deoarece adulții tineri au raportat mai multă furie după-amiaza în zilele în care au dormit mai puțin”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural
Cele mai bune uleiuri esențiale care reduc inflamația

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel