Floarea de soc: beneficii nebănuite pentru sănătate

Floarea de soc aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Totuși, studiile sunt puține în acest sens. Specialiștii avertizează în legătură cu doza utilizată.

Socul este o plantă utilizată de mii de ani pentru proprietățile sale antiseptice și antiinflamatoare. Se crede că reduce colesterolul „rău” și nivelul trigliceridelor. De asemenea, este cunoscut pentru că poate regla nivelul glucozei din sânge. Acidul eritrodiol și acidul oleanolic au proprietati antiinflamatoare și analgezice, iar conținutul de vitamina C reduce stresul oxidativ și ajută la sănătatea vaselor sanguine și întărește sistemul imunitar. Este, de asemenea, asociat cu reducerea simptomelor alergiilor și ajută la sănătatea pielii.

Nu există studii suficiente

Totuși, deși este folosită de mii de ani pentru răceala obișnuită, gripa, inflamația cavității nazale și a sinusurilor (rinosinuzita) și multe alte afecțiuni, nu există dovezi științifice solide care să susțină aceste utilizări.

În alimente și băuturi, floarea de soc este utilizată ca și component aromatizant.

În fabricare, extractele de flori de soc sunt utilizate în parfumuri.

Cum funcționează

Nu există suficiente studii și informații disponibile pentru a ști cum ar putea funcționa floarea de soc.

Dovezile sunt insuficiente pentru:

Răceală.

Constipație.

Tuse.

Diabet.

Gripa.

Inflamația căilor respiratorii principale în plămâni (bronșită).

Inflamația cavității nazale și a sinusurilor (rinosinuzită).

Inflamație) a casetei vocale (laringită).

Sângerări minore.

Poliartrita reumatoidă (RA).

Ochi iritați.

Alte afecțiuni.

Sunt necesare mai multe dovezi pentru a evalua eficacitatea florii de soc pentru aceste utilizări.

Când este administrat pe cale orală: Floarea de soc este PROBABIL SIGURĂ atunci când este utilizată în cantitățile găsite în alimente. Floarea de soc este POSIBIL SIGURĂ pentru majoritatea oamenilor atunci când este utilizată pe termen scurt ca medicament sau în cantități mici, ca parte a unui produs combinat care conține floare de soc, măcriș, rădăcină de gențiană, verbină și ciuboțica cucului.

Produsul combinat poate provoca tulburări ale sistemului digestiv și uneori erupții cutanate alergice.

Floarea de soc este POSIBIL NESIGURĂ atunci când este utilizată în cantități excesive. Unele părți ale socului conțin o substanță chimică care produce cianuri, care poate provoca greață, vărsături și diaree. Gătitul elimină această substanță chimică.

Precauții speciale și avertismente

Sarcina și alăptarea: Nu există suficiente informații fiabile pentru a ști dacă floarea de soc este sigură în timpul sarcinii sau alăptării. Rămâneți în siguranță și evitați utilizarea ei în această perioadă.

Diabet: există îngrijorarea că florile de soc ar putea scădea nivelul zahărului din sânge. Dacă este luat cu medicamente împotriva diabetului, acesta poate determina scăderea nivelului de zahăr din sânge. Dacă aveți diabet și utilizați flori de soc, asigurați-vă că vă monitorizați cu atenție nivelul zahărului din sânge.

Chirurgie: Floarea de soc poate reduce nivelul zahărului din sânge. Există unele îngrijorări cu privire la faptul că ar putea interfera cu controlul glicemiei în timpul și după operație. Nu mai utilizați floarea de soc cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală programată.

Medicamentele pentru diabet (medicamente antidiabetice) interacționează cu floarea de soc, care poate reduce nivelul zahărului din sânge. Medicamentele pentru diabet sunt, de asemenea, utilizate pentru scăderea zahărului din sânge.

Administrarea acestei plante sub diferite forme (ceai, extract etc) împreună cu medicamente împotriva diabetului ar putea duce la scăderea zahărului din sânge. Monitorizați-vă cu atenție glicemia. Este posibil să fie necesară modificarea dozei de medicament pentru diabet.

Doza adecvată de flori de soc depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta utilizatorului, starea de sănătate și alte câteva condiții. În acest moment nu există suficiente informații științifice pentru a determina o gamă adecvată de doze pentru flori de bătrân.

Rețineți că produsele naturale nu sunt întotdeauna neapărat sigure și dozele pot fi importante. Asigurați-vă că urmați instrucțiunile relevante de pe etichetele produselor și consultați farmacistul sau medicul sau alt profesionist din domeniul sănătății înainte de utilizare.

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel