Fața nevăzută a chirurgiei de urgență. Dr Valeriu Șurlin: Haideți să acordăm o atenție mai mare / VIDEO

Prof dr Valeriu Șurlin. Foto: Facebook
EXCLUSIV
Prof dr Valeriu Șurlin, președintele Societății Române de Chirurgie de Urgență și Traumă, a explicat, la DC Medical, de ce trebuie să acordăm o atenție mai mare chirurgiei de urgență.

Prof dr Valeriu Șurlin, președintele Societății Române de Chirurgie de Urgență și Traumă, a fost invitatul profesorului Irinel Popescu, luni, 31 ianuarie, la o nouă ediție a emisiunii „Academia de Sănătate” de la DC Medical. „Trebuie să dăm o atenție mai mare chirurgiei de urgență. Ca să citez pe cineva dintr-un sistem european de chirurgie de urgență: e cumva un fel de Cenușăreasa chirurgiei mari, generale. E un pic fața nevăzută, rămâne în umbră, față de regina chirurgiei. Însă, dacă ne uităm la ce tratează chirurgia de urgență, vedem că este deosebit de importantă, nu doar pentru cazurile de traumă”, a explicat Valeriu Șurlin.

„Cea mai frecventă cauză de traumă asupra organismului uman este accidentul de circulație”, a zis medicul Valeriu Șurlin, adăugând imediat: „Accidentele de circulație... o adevărată pandemie, cu un număr impresionant de cazuri la nivel mondial!”

„Ne întoarcem la accidentele de circulaţie şi, din păcate, la rolul de fruntaş al României în această problemă. Suntem campioni de departe aici. Nu este uşor să scădem numărul. (...) Poate ne spuneţi dacă chirurgii de urgenţă, împreună cu toţi cei care se ocupă de traumă şi accidente de circulaţie au reuşit să îi facă pe şoferi să conducă mai preventiv. Sunt trei piloni: prevenţia, alcătuirea unui registru naţional de traumă şi să ne spuneţi dacă există, şi formarea specialiştilor în traumă. Ce ne puteţi spune despre prevenţie şi despre registrul naţional de traumă?", l-a întrebat academicianul Irinel Popescu. 

„Acest registru de traumă a fost o preocupare a Societăţii Române de Chirurgie de Urgenţă şi Traumă. A fost pornit chiar de la Spitalul Floreasca, dar în momentul de faţă demersurile trebuie reluate cu mai multă determinare pentru a obţine, aşa cum există şi în ţările europene, un registru. Numai urmărind datele din aceste registre, poţi avea o imagine foarte clară şi poţi crea anumite măsuri, politici, care să ducă la îmbunătăţirea condiţiilor de trafic şi la reducerea numărului accidentelor”, a spus Valeriu Șurlin.

 

 

Chirurgia de urgență în România, cu prof dr Valeriu Șurlin. Academia de Sănătate - emisiune integrală

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel