Eutanasia și sinuciderea asistată, legalizate în Spania

Deputații spanioli au aprobat, în formă definitivă, legalizarea eutanasiei și a sinuciderii asistate în cazul persoanelor adulte cu boli grave, incurabile sau invalidante care vor să își pună capăt suferințelor. Spania devine a patra țară din Uniunea Europeană care adoptă o astfel de măsură.

Legea care aprobă eutanasia și sinuciderea asistată în cazul persoanelor cu boli grave, incurabile sau invalidante care vor să își pună capăt suferințelor a fost adoptată cu 202 voturi pentru, 141 împotrivă și două abțineri. Până acum, asistența la sinucidere și eutanasia erau pedepsite cu 2 până la 10 ani de închisoare.

„Astăzi este o zi importantă: ne îndreptăm spre recunoașterea drepturilor omului. Ne îndreptăm spre o societate mai umană și mai justă”, a declarat ministrul spaniol al Sănătății, Carolina Darias, în fața deputaților.

Legea prevede că o persoană care suferă de o maladie gravă, invalidantă sau incurabilă poate fi ajutată să moară dacă formulează o cerere în acest sens, pentru a evita o suferință intolerabilă.

Cererea trebuie să fie formulată în scris și repetată după 15 zile. Ea va trebui acceptată succesiv de doi medici și ulterior examinată și aprobată de o comisie.

De asemenea, legea prevede că medicii pot refuza să ia parte la eutanasie, invocând „obiecția de conștiință”.

Legea, la care vor putea recurge adulții cu reședința legală în Spania, va intra în vigoare în termen de trei luni pentru a permite crearea unor comisii de control regionale care vor examina și autoriza cererile.

În UE, în afară de Spania, Belgia, Luxemburg și Olanda au legalizat deja eutanasia. În Portugalia, deputații au aprobat în ianuarie o lege de legalizare a eutanasiei, dar Curtea Constituțională a respins textul, care va fi retrimis în parlament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel