După model american, România va avea Școală de Sănătate. Unde va fi și ce facultăți va cuprinde

Intrarea în sediul central al UBB  FOTO: Facebook UBB Cluj
În România va exista o Școală de Sănătate, School of Health, organizată după model american. Aceasta va funcționa în cadrul UBB Cluj și va cuprinde mai multe facultăți.

O universitate din România adoptă modelul american și se organizează în Școli academice și Școli de știință. Este vorba de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB). Noile Școli academice/de știință ale UBB sunt organizate având în vedere domeniile mari de cercetare, fiecare școală fiind coordonată de un consiliu al decanilor facultăților/programelor (sau al reprezentanților acestora). Amintim câteva: Școala de arte și științe umaniste (School of arts & humanities/School of liberal arts) Școala de științe sociale, Școala de științele naturii și ale vieții (School of sciences and life sciences). Școala de inginerie și tehnologie (School of engineering and technology).

În ce privește Școala de sănătate (School of health), aceasta va fi alcătuită din Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației (prin Departamentul de psihologie clinică și psihoterapie - programele de clinică/sănătate), Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (prin Departamentul de sănătate publică), Facultatea de Fizică (prin programul de fizică medicală), Facultatea de Biologie și Geologie (prin programul de managementul calității în laboratoare medicale/științele nutriției/biologie medicală), Facultatea de Educație Fizică și Sport (prin programul de kinetoterapie), Facultatea de Știința și Ingineria Mediului (prin sănătatea mediului), respectiv Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică (prin programele de chimie alimentară și chimie clinică).

”UBB are un profil complex, de la arte și științe umaniste, la științe sociale și ale naturii/vieții/exacte, până la inginerie și tehnologie. Dincolo de încurajarea diversității, urmând modelul marilor universități americane, organizarea în Școli academice/de știință urmărește să concentreze resursele UBB pentru a ne oferi avantaje competitive și pentru conectarea cu alți actori relevanți din domeniile reprezentate de Școli. Așadar,  fără a interfera cu autonomia actuală a facultăților, Școlile academice/de știință coordonează și concentrează diversitatea programelor din UBB, diversitate importantă și încurajată, pentru dezvoltări de anvergură națională și internațională. Așa cum se vede dacă analizăm Școlile apărute în UBB, atunci când concentrăm resursele existente în UBB - unele resurse luate individual fiind poate mai puțin cunoscute-, Școlile capătă consistență și forță academică sporită, fiind o platformă de excelență în competiția și/sau cooperarea națională și internațională”, declară rectorul UBB, Daniel David, într-un comunicat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel