Dr Florin Mihălțan: Cât de periculoase sunt pentru plămâni substanțele folosite la igienizarea Școlii 133

Prof dr Florin Mihălțan
EXCLUSIV
Prof Dr Florin Mihălțan - Medic Primar Pneumologie a explicat EXCLUSIV pentru DCMedical, care sunt riscurile pulmonare pentru copiii care au inhalat substanțele folosite la igienizare, ca în cazul de la Școala 133 din Capitală.

Mai mulți elevi de clasa a VIII-a de la Scoala nr 133, din Capitală au acuzat un disconfort respirator, în urma procedurilor de igienizare efectuate în unitatea de învățământ, după ce au fost confirmate mai multe cazuri de gripă în școală. 15 copii sunt în evacuare medicală. În total, 6 copii cu vârste între 11 și 14 ani au fost transportați la spital: 4 sunt la Spitalul Grigore Alexandrescu și 2 la Marie Curie.

"În general substanțele de genul acesta, atunci când sunt inhalate, dau o iritație a căilor aeriene, și prin iritație, dau un risc de a face obstrucție aeriană, de a avea criză de sufocare", a explicat Prof Dr Florin Mihălțan, Profesor Universitar la UMF Carol Davila și Doctor în științe medicale.

Potrivit penumologului, evacuarea copiilor din spațiul în care au fost folosite acele substanțe, a scăzut riscul acestora de a avea alte complicații respiratorii.

"Dacă la primele semne copiii au fost evacuați, riscul de a face o altă complicație s-a diminuat", explica Prof Dr Florin Mihălțan.

Mai mult, acesta afirmă că îngrijorarea este mare în rândul populației în contextul mai multor evenimente de acest gen care au avut loc în România în ultima vreme, când mai multe persoane au ajuns la spital, după ce au inhalat substanțe folosite la dezinsecție.

"Este o perioadă în care au fost mai multe experiențe de genul acesta și toată lumea este îngrijorată, dar depinde de compoziția substanțelor de genul acesta, de durata la care sunt expuși la inhalare respectivii pacienți, cât de mare este spațiul, dacă este ventilat. Sunt multe condiții care pot să determine o inhalare pe o perioadă mai lungă și mai intensă sau o formă de inhalare ușoară a substanței aceleia care s-a evaporat în aer. Depinde de durata și de intensitatea expunerii. O expunere prelungită și intensă, poate să atragă riscuri mai mari. Dar dacă acei copii au intrat în clasă, efectele au fost imediate și au fost scoși, riscurile sunt mai mici ", a mai spus acesta.

Probleme la plămâni pe termen lung

"Inhalarea unor substanțe de genul acesta, în funcție de modul în care se realizează, de repetivitate, poate să dea anumite boli pulmonare, dar asta impune, de multe ori, o expunere pe termen lung", a arătat Prof Dr Florin Mihălțan.

Potrivit Inspectoratul Școlar al Municipiului București, nu a fost aplicată măsura de a nu permite accesul elevilor sau personalului în școală, timp de 24 de ore, de la dezinfectare nu a fost prevăzută în procesul verbal realizat după efectuarea dezinfectării. Prin urmare, școala a permis accesul elevilor și personalului. Astăzi, după ce acei elevi au acuzat disconfortul respirator, școala a anunțat și Salvarea și pompierii.



 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel