Dr Dan Grigorescu: Nu știi vreun polițist bun? Momentul Alexandra și disoluția statului român

Alexandra, fata a cărei dramă a revoltat o țară întreagă
Cunoscutul medic brașovean Dan Grigorescu crede că românii au ajuns la o neîncredere generalizată în sistemele de servicii publice esențiale pentru evoluția, existența și rezistența în timp a unei națiuni. Drama cumplită a fetei de 15 ani din Caracal – pe care medicul o numește „Momentul Alexandra” – ar putea însemna că suntem la un pas de disoluția statului. Iată mesajul său:

Medicul brașovean Dan Grigorescu, șef secție chirurgie plastică și reconstructivă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov și lector universitar la Facultatea de Medicină la Universitatea Transilvania, spune că în aproape fiecare moment din viața noastră manifestăm neîncredere în sistemele de servicii publice esențiale.

„Nu știi un medic obstetrician bun?"

„1. În România, dacă ești un părinte responsabil, înainte de a ți se naște copilul lansezi de multe ori printre cunoscuți întrebarea: „Nu știi un medic obstetrician bun?" până când îl găsești, aproape de pretențiile tale (că mai faci și compromisuri, profesionistul perfect nu e chiar pentru oricine!). O faci pentru că, din câte ai auzit în spațiul public (și nu numai!), sunt șanse mari ca, ajunși pe mâna unui medic oferit de societate „din oficiu"(citește „aflat întâmplător de gardă"), cei dragi ție (viitorul nou-născut și mama lui) să devină subiecții unei erori medicale. Și să ai toată viața mustrări de conștiință că nu ai făcut „ce trebuia" (adică ceea ce fac majoritatea celor considerați a fi responsabili), respectiv să nu lași nimic la voia întâmplării.

„Nu știi o educatoare bună?"

2. În România, dacă ești un părinte responsabil, înainte de „a-ți da" copilul la grădiniță lansezi de multe ori printre cunoscuți întrebarea: „Nu știi o educatoare bună?" până când o găsești, aproape de pretențiile tale (că mai faci și compromisuri, profesionistul perfect nu e chiar pentru oricine!). O faci pentru că, din câte ai auzit în spațiul public (și nu numai!), sunt șanse mari ca, ajuns pe mâna unui educator oferit de societate „din oficiu", copilul tău să devină subiectul unei (unor) erori educaționale. Și să ai toată viața mustrări de conștiință că nu ai făcut „ce trebuia" (adică ceea ce fac majoritatea celor considerați a fi responsabili), respectiv să nu lași nimic la voia întâmplării.

„Nu știi o învățătoare bună?"

3. În România, dacă ești un părinte responsabil, înainte de „a-ți da" copilul la școală lansezi de multe ori printre cunoscuți întrebarea: „Nu știi o învățătoare bună?". Restul e la fel ca la punctul 1 și 2", detaliază dr Dan Grigorescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Medicul consideră că această neîncredere manifestată în lanț și în orice aspect care ține de viața noastră ne duce foarte aproape de disoluția statului.

„Cele trei întrebări de mai sus nu arată altceva decât o neîncredere generalizată în sistemele de servicii publice esențiale pentru evoluția, existența și rezistența în timp a unei națiuni, indiferent care ar fi aceea. Nu arată altceva decât percepția că funcționarea lor este într-atât de întâmplător corectă și de calitate, încât încrederea că ele îți vor servi intereselor tale fundamentale este aproape nulă.

Deci, în privința dreptului la sănătate și educație, cam „pass"...

„Auzi, nu știi vreun polițist bun?"

Dar să ajungi ca, în situația în care îți e pusă în pericol existența fizică sau siguranța individuală, să ai convingerea că nu e îndeajuns să apelezi la instituțiile care au DOAR acest obiect de activitate, ci e nevoie să începi să întrebi, printre cunoscuți: „Auzi, nu știi vreun polițist bun?", ei bine, în cazul ăsta chiar suntem aproape de disoluția statului care nu mai e în stare să aibă grijă, cum-se-cade, de cei care plătesc pentru asta.
Să fi ajuns oare în acest moment, pe care ar trebui să-l numim „momentul Alexandra", la punctul de inflexiune pentru denunțarea de către noi, cetățenii responsabili, a contractului dintre noi și stat? Și renegocierea lui „la sânge"?

Eu cred că da!", punctează dr. Dan Grigorescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel