Din 15 zile libere de sărbători legale, 6 le „pierdem” în 2022. Când sunt liberele legale și câte minivacanțe am putea avea anul acesta
01 ian 2022, 17:21

Calendar 2022. Foto: Towfiqu barbhuiya, de la Pexels
Din cele 15 sile de sărbători legale când ar trebui să avem liber, doar 9 cad în timpul săptămânii, restul fiind sâmbăta și duminica, zile care sunt oricum libere. Bugetarii, însă, ar putea avea mai multe zile libere și vor putea să facă celebrele „punți” pentru minivacanțe. 

În anul 2022, conform Codului Muncii, vom avea 15 sărbători legale în care salariații au liber, adică au dreptul să stea acasă. Din păcate, 6 dintre aceste zile cad în weekend, care oricum e liber pentru mulți. Cei care muncesc în zilele de sărbătoare legală au dreptul să își recupereze ziua sau să fie plătiți suplimentar pentru ea. 

Astfel, conform Codului Muncii, zilele libere legale în anul 2022 vor fi: 

1 și 2 ianuarie (Anul Nou) - sâmbătă și duminică;
24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) - luni;
22 aprilie (Vinerea Mare) - vineri;
24 și 25 aprilie (Paștele) - duminică și luni;
1 mai (Ziua Muncii) - duminică;
1 iunie (Ziua Copilului) - miercuri;
12 și 13 iunie (Rusaliile) - duminică și luni;
15 august (Adormirea Maicii Domnului) - luni;
30 noiembrie (Sfântul Andrei) - miercuri;
1 decembrie (Ziua Națională) - joi;
25 și 26 decembrie (Crăciunul) - duminică și luni.

Trebuie precizat în mod special că în cazul salariaților creştini, liberele din zilele de Vinerea Mare, Paște și Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de cultul creştin, în condițiile în care Peștele Catolic și cel Ortodox, spre exemplu, nu cad în aceeași zi, de regulă. 

În afară de aceste zile, angajații care aparțin altor culte religioase, în afară de cele creştine, mai beneficiază de încă două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate de cultele respective. Aceste două zile se vor acorda în alte zile decât cele care se află pe lista de mai sus. 

Angajaților care muncesc de Sărbătorile legale ( precum cei din unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică etc) le va fi asigurată compensarea cu timp liber corespunzător (recuperarea) în următoarele 30 de zile. Salariații în cauză beneficiază de un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, dacă angajatorul nu acordă zile libere, mai prevede Codul Muncii. Angajatorii care nu oferă liber sau nu acordă compensațiile legale riscă amendarea cu mii de lei. 

De asemenea, până pe 15 ianuarie, Guvernul ar trebui să stabilească zilele libere suplimentare pentru bugetari, care își vor putea face acele „punți” (minivacanțe) între weekend și zilele libere legal. Spre exemplu, în anul 2022 s-ar putea da minivacanțe în săptămâna cu Ziua Copilului sau în săptămâna cu Sfântul Andrei și Ziua Națională. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Epidemie de cancer și cancerul colorectal. Dr. Eniko Fejer, SANADOR, la DC Medical
EXCLUSIV
Epidemie de cancer, cancer colorectal și de sân. Dr. Eniko Fejer, SANADOR, la DC Medical

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?