Digestia, mituri distruse de medici

Farfurie cu mâncare
Digestia și alimentația sunt subiecte frecvent dezbătute și multe mituri pe această temă circulă. Medicii au dezvăluit o serie de astfel de teorii care sunt total false.

Funcționarea corectă a sistemului digestiv este fundamental pentru sănătate, dar tulburările digestive sunt subiectul multor mituri.

Specialiștii au rezentat o serie de teorii care se vehiculează pe tema digestiei și le explică, pe fiecare în parte, potrivit medicinenet.com.

Ulcere: Alimente picante și stresul cauzează ulcer de stomac.

Fals. Majoritatea ulcerelor de stomac sunt cauzate de Helicobacter pylori (H. pylori), un tip de bacterii, sau de utilizarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cum ar fi naproxen, ibuprofen sau aspirină. În cazul infecției cu H. pylori, antibioticele pot trata infecția. Ulcerele cauzate de AINS sunt vindecate prin oprirea medicației pentru durere și luând antiacide.

Este un mit ca alimentele picante si stresul cauzeaza ulcere, dar este adevarat ca ele pot agrava simptomele ulcerului. Cancerul poate provoca și ulcerații la nivelul stomacului.

Arsuri la stomac: fumatul ajută la ameliorarea arsurilor la stomac.

Fals. Este un mit că fumatul ajută la ameliorarea arsurilor la stomac. Exact opusul este adevărat. Fumatul crește riscul de arsuri la stomac prin slăbirea sfincterului esofagian inferior (LES), inelul muscular care separă esofagul și stomacul. Un LES slab permite conținutul acid al stomacului să ajungă în esofag, cauzând durere și alte simptome. Fumatul deseori duce la esofagită, inflamarea esofagului. Fumatul relaxează LES și permite ca conținutul eroziv al stomacului să se întoarcă în esofag și să se deterioreze.

Boala celiacă: boala celiacă este o boală rară de copilărie.

Fals. Boala celiacă este o boală care afectează copii și adulți. Aceasta afectează 1 din 133 de oameni sănătoși din S.U.A. Simptomele celiacei sunt adesea aparente la copii, dar se pot manifesta pentru prima dată și la adulți. Simptomele care apar la maturitate pot include dureri abdominale, balonare și distensie. Pot apărea gaze și diaree. Persoanele care suferă de boala celiacă au o absorbție insuficientă a nutrienților în intestinul subțire, ceea ce poate duce la anemie, erupții cutanate și slăbirea oaselor (osteoporoză). Este obișnuit ca persoanele care suferă de boala celiacă să sufere mulți ani înainte ca ei să fie diagnosticați și tratați corect.

Constipație: Utilizarea obișnuită a clismei pentru a trata conștipația este inofensivă.

Fals? Dovezile nu sunt clare cu privire la siguranța utilizării obișnuite a clismei. Nu există multe studii pe termen lung privind utilizarea regulată a laxativelor sau a clismei. Unele studii arată că laxativele pot afecta capacitatea colonului de a se contracta și de a funcționa corespunzător. Unii oameni cred că același lucru poate fi adevărat despre clisme, deși dovezile nu sunt puternice.

Clisma umple colonul și acționează ca un stimul pentru o mișcare intestinală; prin urmare, unii oameni consideră clismele ca fiind mai naturale decât laxativele. Nu este normal să se bazeze pe laxative sau clisme pentru a avea o mișcare intestinală. Consultați-vă medicul sau medicul de familie dacă aveți nevoie de o mișcare intestinală.

Diverticuloza: Diverticuloza este o problemă neobișnuită și gravă.

Fals. Majoritatea persoanelor din S.U.A. de peste 60 de ani au diverticuloză, dar foarte puține au simptome evidente. Diverticuloza este o afecțiune în care pungile mici (diverticula) cresc din peretele colonului. Aceste puncte slabe în colon cresc odată cu vârsta. Mulți oameni află că au diverticuli după ce au fost supuși testelor de rutină pentru o altă situație. Diverticula poate fi descoperită în timpul unei clisme de bariu sau a colonoscopiei. Complicațiile potențiale ale diverticulozei includ sângerarea, perforarea colonului și infecția (diverticulită). Mai puțin de 10% dintre persoanele care au diverticuloză dezvoltă o complicație din cauza acestei afecțiuni.

Boala intestinului inflamator (colita ulcerativă și boala Crohn): Boala inflamatorie a intestinului este cauzată de probleme psihologice.

Fals. Boala intestinului inflamator (IBD) este termenul dat în două tulburări intestinale, colită ulcerativă și boala Crohn. Cercetătorii nu sunt siguri în legătură cu cauza IBD, dar o infecție virală sau bacteriană poate juca un rol. O infecție poate declanșa sistemul imunitar pentru a crea inflamație în intestine. Deși stresul poate agrava simptomele IBD, nu există dovezi solide despre faptul că anxietatea, tensiunea sau orice alt factor psihologic provoacă tulburarea.

Ciroza: Ciroza este cauzată doar de alcoolism.

Fals. Ciroza este cicatrizarea ficatului care poate fi cauzată de alcoolism și alte afecțiuni. Alcoolismul este a doua cauză cea mai frecventă de ciroză din S.U.A. Acesta este responsabil pentru mai puțin de 50% din toate cazurile de ciroză. Hepatita cronică C, boala hepatică grasă nealcoolică (NAFLD), steatohepatita nonalcoolică (NASH), ciroza biliară primară, reacțiile la medicamentele pe bază de prescripție medicală, leziunile ductului biliar și infecția cronică cu hepatită B sunt alte cauze de ciroză la adulți. Unele condiții care cauzează stocarea anormală a metalelor, cum ar fi cuprul și fierul, pot provoca, de asemenea, ciroză. Afecțiunile de stocare a glicogenului, atrezia biliară, fibroza chistică și deficiența de alfa-1 antitripsină și alte condiții rare cauzează ciroză la copii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel