Dezastru în cantinele spitalelor. ANPC, amenzi de 32.000 de lei: Moare boala mâncând! Veselă cu RUGINĂ, insecte moarte

Dezastru în cantinele spitalelor. Două spitale din București, amendate cu 32.000 de lei. ANPC: veselă cu RUGINĂ, insecte moarte
ANPC a amendat două spitale din București pentru mai multe nereguli. 

Două spitale din București au fost amendate de ANPC în urma unor nereguli găsite în cantine. Sancțiunile se ridică la 32.000 de lei, iar comisarii pentru Protecţia Consumatorilor ai Municipiului Bucureşti (CPCMB) au decis oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor.

Vezi și: 11 lei pentru 3 mese pe zi, în spital. Cum arată un MENIU pentru pacienți. Mahler: Laptele, aliment de LUX

"În urma controalelor întreprinse la blocurile alimentare ale Spitalului de Boli Cronice Sf. Luca, Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială Prof. Dr. Dan Theodorescu şi Spitalului de Pneumoftiziologie Sf. Ştefan, au fost constatate nereguli importante. Acest lucru i-a determinat pe comisarii CPCMB să ia decizia aplicării unor sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 32.000 lei, precum şi aplicarea măsurii complementare de oprire temporară a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor, pentru cantinele a două dintre spitale", a anunţat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), într-un comunicat de presă.

Cel de-al treilea spital, respectiv cel de chirurgie oro-maxilo-facială, nedispunând de o bucătărie proprie, realizează servirea mesei către pacienţi folosind serviciile firmei de catering Deco Luk Style SRL, la care a fost extins controlul şi unde a fost, de asemenea, oprită temporară a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor.

Echipe ale CPCMB au verificat modul în care sunt respectate prevederile legale în vigoare, în domeniu, în trei dintre spitalele administrate de Primăria Capitalei.

"Până la multele teorii ale conspiraţiei, hai să ne dăm în leagănele rupte şi nefinanţate, cu toate că solicitări există de mult, hai să luăm tramvaiul către spital şi, dacă nu ne îmbolnăvim aşa, sigur o facem cum ajungem la destinaţie. Păi, moare şi boala în cantinele verificate de noi astăzi! Păi, moare bacteria şi orice virus în paturile desfundate şi învelite în păturica stră-străbunicii!

Dacă scapă din pat în viaţă, moare boala mâncând din cantine 'cateringul' din service sau cum s-or numi sursele de mâncare cu destinaţia, culmea, bolnavi! Vizionare plăcută celor care ar trebui să aibă ca prioritate sănătatea şi viaţa consumatorilor. P.S.: Păi, când trebuia să umblăm cu mască şi mănuşi, să stăm la distanţă unii de ceilalţi, care era teama? Că împărţim inegal infecţia din tramvaie sau faptul că, odată ajunşi în spitale, nu inspirăm bacteria şi virusul potrivit?", a transmis Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Printre abaterile constatate de comisarii ANPC la cele trei spitale controlate au fost:

- lipsa autorizaţiei de funcţionare sanitar-veterinare pentru bucătăria Spitalului de Pneumoftiziologie Sf Ştefan

- existenţa în spaţiile de depozitare a unor produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită, în timp ce unul dintre blocurile alimentare - format din cameră de preparare, magazie, cameră frigorifică - prezenta pereţii cu tencuială căzută, tavanul cu infiltraţii şi pavimetul deteriorate, cu plăci de gresie lipsă, frigidere cu rugină, rafturi şi mobilier depreciate, cu un grad avansat de uzură.

- veselă depreciată, cu uzură avansată

- ustensile cu rugină

- frigidere neigienizate cu prezenţa unor insecte moarte

- hote din inox neigienizate cu acumulări de grăsime şi arsuri

- sistem de ventilaţie neigienizat

- coloanele de apă şi calorifere din zona bucătăriei prezentau vopsea exfoliată, ceea ce determină formarea de rugină etc.

Managerul Spitalului de Pneumoftiziolgie "Sfântul Ştefan", demis

 

Viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, a anunțat miercuri că l-a demis pe managerul Spitalului de Pneumoftiziolgie "Sfântul Ştefan", în urma controlului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

"Controlul de specialitate de ieri al inspectorilor ANPC a arătat că există probleme mari de igienă, mentenanţă şi funcţionare la bucătăria spitalului. Consider că neregulile identificate sunt de netolerat şi incompatibile cu standardele de îngrijire la care au dreptul bucureştenii. Problemele nu sunt de ieri, de azi, ceea ce arată o lipsă totală de preocupare a managerului pentru binele oamenilor bolnavi în timpul care a trecut din 2018 şi până acum, de când ocupă această poziţie la Spitalul 'Sfântul Ştefan' de pe vremea administraţiei Firea", a scris Horia Tomescu, pe pagina de Facebook.

Viceprimarul a cerut Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) să verifice dacă spitalele din subordine respectă normele de igienă alimentară şi modul de colaborare a acestora cu inspectorii ANPC pentru îndeplinirea standardelor cerute de lege.

"Tot personalul din spitale trebuie să înţeleagă că siguranţa şi sănătatea pacienţilor trebuie să fie pe primul loc", a evidenţiat viceprimarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel