Desertul cu puține calorii ce poate fi consumat tot anul. Care este porția corectă

desertul cu putine calorii. FOTO: Freepik @lifeforstock
Mihaela Bilic a dezvăluit care este porția corectă din desertul ce poate fi mâncat în tot anul.

Chiar dacă mulți ne gândim la înghețată ca fiind desertul ideal pentru vară, aceasta poate fi consumată și iarna. Mai mult, susține Mihaela Bilic, înghețata este unul dintre deserturile cu cele mai puține calorii, iar modul său de prezentare, în forma aerată are efect și asupra aspectului emoțional. 

”Știți de ce este bună înghețata abia când s-a terminat cutia? Pentru că înghețata se mănâncă corect atunci când e cremoasă, când e ușor topită. Așa că, dragii mei, scoateți cutia mai devreme pe masă și lăsați-o să se topească un pic, dacă nu vreți să existe riscul să mâncați toată cutia.

Consistența cremoasă face bine, stimulează o zonă din creier dependentă și responsabila de plăcere", a spus nutriționistul Mihaela Bilic, la Doctor de Bine de la ProTV.

Vezi și: Care este diferența între înghețată și sorbet. Bilic: În funcție de buget și de gust, voi decideți

Astfel, nutriționistul spune că putem mânca liniștiți înghețată atâta timp cât respectăm porția corectă și nu facem abuz.

"Întotdeauna varianta cea mai simplă, cea mai puțin calorică și mai satisfăcătoare va fi înghețata, acest dulce care combină laptele și zahărul.

Amestecul dintre zahăr și lapte duce la un produs din care zahărul se absoarbe mai lent, deși la capitolul indice glicemic, și la aport de calorii, înghețata este prietenoasă.

Înghețata este aerată, adică în procesul ei de fabricație, respectiva cremă este umflată cu aer și atunci înghețata pare mare, însă în momentul în care o să o topim vedem că lichidul care rămâne este mult mai mic, în schimb ea, umflată cu aer, ne dă senzația că mâncăm mult, lucru care ne satisface.

Este normal ca într-o înghețată să găsim lapte, iată frișcă, zahăr și ouă. Orice alt ingredient, mai ales din gama grăsimi vegetale de tipul grăsime de cocos și palmier, tot felul de emulsifianți, tot felul de arome, toate lucrurile acestea ne duc cu gândul la un produs industrializat, supraprocesat.

Culmea, nu zahărul este cel mai prezent, ci grăsimea. Sunt sortimente de înghețată care ajung până la 20%”, a mai spus Mihaela Bilic.

Aceasta susține că aportul caloric pentru o înghețată banală, care trebuie să fie și răcoritoare, ar trebui să fie sub 200 de calorii la suta de grame.

Vezi și: Uleiul de palmier, OTRAVA nevăzută pe care o mâncăm zilnic. Alimentele care îl conțin: Poți face cancer într-un timp foarte scurt

Care este porția corectă

Potrivit Mihaelei Bilic, porția corectă înseamnă două cupe. ”Sau, că tot am copilărit cu ea, cu celebra vafă, aceasta are sub 100 de calorii. Este dimensiunea corectă și exista variante mini sub 100 de calorii", a mai spus aceasta, adăugând că poate fi consumată și iarna, fiind ”binevenită la finalul unei mese, care poate a dus doar proteine și grăsimi”.

Emoțiile și mâncatul necontrolat. Care sunt tehnicile ce ne pot ajuta în lupta cu frigiderul

Mâncatul emoțional afectează multe persoane și cu siguranță fiecare dintre noi a trecut măcar o dată prin această situație, în care și-a găsit liniștea sufletească savurând ceva dulce sau ceva bun.

Invitată în emisiunea Tinerețe fără bătrânețe de la Digi 24, Florina Badea, specialist în nutriție și wellness, a explicat care sunt mecanismele mâncatului emoțional, dar și cum poate fi acesta gestionat.

”Am traversat ultimii doi ani de pandemie și nu au fost deloc cei mai ușori ani, din punct de vedere emoțional. Nu se poate pune neapărat degetul, adică o persoană nu poate să spună Hop, că mănânc emoțional, decât după ce are un anumit parcurs și începe să conștientizeze.

De obicei se observă faptul că acumulăm kilograme în plus, că începem să mâncăm fără să avem neapărat nevoie, mai mult decât are corpul nevoie și de obicei alegem alimente care să ne calmeze. Observăm că începem să acordăm prea multă importanță mâncării, să ne gândim prea mult la mâncare, mai mult de atât, să experimentăm anumite emoții legate de mâncare.

După ce am finalizat momentul mesei ne simțim vinovați, nu avem acele gânduri de bucurie, de apreciere la adresa propriei persoane și a alegerilor pe care le facem, din păcate”, a explicat specialistul.

Conștientizarea este primul pas, să nu uităm că atunci când este vorba de mâncat emoțional este mai puțin vorba despre mâncare, partea tehnică, ce meniuri, ci mai mult despre a folosi mâncarea ca mecanism de a face față emoțiilor, stresului. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Mitul răcelii de la înghețată, desființat. Medic: Atunci suntem ușor mai predispuși să luăm virusuri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel