Descoperire ALARMANTĂ la autopsii: Microplastic în ORGANELE UMANE!

Particule din plasticul pe care-l folosim ajung în organismul nostru și se acumulează în organe
Particule mici de plastic se găsesc și se acumulează în toate organele majore din corpul nostru, arată un nou studiu. 

Poluarea cu plastic a Pământului, a apei și a aerului este o problemă globală. Chiar și atunci când pungile de plastic sau sticlele de apă se descompun, fragmente minuscule încă pot contamina mediul înconjurător. Animalele și oamenii pot ingera particulele, cu consecințe incerte asupra sănătății. Acum, oamenii de știință au constatat că există micro- și nano particule de plastic în organele și țesuturile umane.

Cercetătorii au prezentat luni rezultatele studiului, la American Chemical Society (ACS) Fall 2020 Virtual Meeting & Expo.

„Puteți găsi materiale plastice care contaminează mediul în orice locație de pe glob, iar în câteva decenii, am plecat de la a vedea plasticul ca un beneficiu minunat, și am ajuns la a-l considera o amenințare”, spune Charles Rolsky, autorul principal al studiului. 

„Există dovezi că plasticul își face drum în corpurile noastre, dar foarte puține studii l-au căutat acolo. Și la acest moment, nu știm dacă acest plastic este doar o pacoste sau dacă reprezintă un pericol pentru sănătatea umană”, a continuat acesta. 

Oamenii de știință definesc microplasticul ca fiind fragmente de plastic mai mici de 5 mm, sau aproximativ 0,2 inci în diametru. Nanoplasticul este și mai mic, cu diametrul sub 0,001 mm. Cercetările efectuate în modele de animale sălbatice au legat expunerea la micro și nanoplastic de infertilitate, inflamație și cancer, dar efectele asupra sănătății oamenilor nu sunt cunoscute în prezent. Studii anterioare au arătat că materialele plastice pot trece prin tractul gastrointestinal uman, dar Rolsky și colegul său de cercetare, Varun Kelkar, s-au întrebat dacă particulele minuscule se acumulează în organele umane. Rolsky și Kelkar lucrează într-un laborator de cercetare de la Universitatea de Stat din Arizona.

Plastic găsit în toate probele

Cercetătorii au obținut probe dintr-un depozit mare de țesuturi de creier și alte organe din corp înființat pentru a studia bolile neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer. Cele 47 de probe au fost prelevate la autopsii din plămâni, ficat, splină și rinichi - patru organe susceptibile să fie expuse, să filtreze sau să colecteze microplastic. Echipa a dezvoltat o procedură pentru extragerea materialelor plastice din probe și analizarea acestora prin spectrometrie. 

Cercetătorii au creat, de asemenea, un program de calculator care a transformat informațiile despre numărul de particule din plastic în unități de masă și suprafață. Ei intenționează să facă disponibile cele două programe online, astfel încât alți cercetători să își poată raporta rezultatele într-o manieră standardizată.

„Această resursă comună va ajuta la construirea unei baze de date privind expunerea la plastic, astfel încât să putem compara expunerile în organe și grupuri de oameni în timp și în spațiul geografic”, spune Halden.

Metoda permite cercetătorilor să detecteze zeci de tipuri de componente din plastic în țesuturile umane, inclusiv policarbonat (PC), polietilen tereftalat (PET) și polietilenă (PE). Când a fost asociat cu o analiză de spectrometrie de masă dezvoltată anterior, a fost detectată contaminarea cu plastic în fiecare probă analizată! Mai mult, bisfenolul A (BPA), utilizat încă în multe recipiente alimentare, în ciuda preocupărilor de sănătate, a fost găsit în toate cele 47 de probe umane!

Ar trebui să fim preocupați de frecvența mare de detectare a componentelor din plastic în țesuturile umane? „Nu dorim să fim alarmiști, dar este îngrijorător faptul că aceste materiale non-biodegradabile, prezente peste tot, pot intra și se pot acumula în țesuturile umane, și nu știm efectele posibile asupra sănătății”, spune Kelkar. "Odată ce ne vom face o idee mai bună despre ceea ce există în țesuturi, putem efectua studii epidemiologice pentru a evalua efectele asupra sănătății umane. În acest fel, putem începe să înțelegem riscurile potențiale pentru sănătate, dacă ele există."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel