Deficitul de magneziu, cauza DIABETULUI și anxietății. Simptomele și alimentele care conțin MAGNEZIU

Deficitul de magneziu. FOTO Pexels @ Karolina Grabowska
Deficitul de magneziu nu provoacă simptome, dar pe termen lung devine responsabil pentru o serie de afecțiuni printre care și anxietatea.   

Magneziul este unul dintre mineralele esențiale, pe care ar trebui să îl consumăm în cantități mari, în fiecare zi, potrivit Medical News Today. Acesta este important în cele peste 300 de reacții enzimatice care au loc în organism, iar prezența acestuia în alimentație este necesară pentru buna funcționare a mușchilor, oaselor, fiind în același timp benefică în funcționarea optimă a sistemului nervos, precum și pentru reglarea tensiunii arteriale, susținerea sistemului imunitar, dar și producerea de energie, arată studiile

Trebuie reținut faptul că deși nivelurile scăzute de magneziu nu provoacă simptome, deficitul pe o perioadă îndelungată are ca efect creștere riscului de hipertensiune, poate dezvolta diabetul de tip 2 și osteoporoza. 

În ce alimente se găsește magneziu

Multe alimente conțin un nivel ridicat de magneziu: nuci, semințe, legume verde închis, cereale integrale, leguminoase. Cele mai importante surse alimentare de magneziu sunt: migdale, caju, spanac, alune prăjite în ulei, lapte de soia, pâine de grâu, avocado, cartofi, iaurt degresat, banane, pește (somon), păsări de curte, carne de vită, ciocolata neagră.

Produsele din grâu pierd magneziu atunci când grâul este procesat,fapt pentru care este indicat consumul de pâine din cereale integrale. Totodată, este important de reținut că multe fructe, carne, dar și pește au un conținut scăzut de magneziu.

Deficiența de magneziu

Deficiența de magneziu poate fi consecința abuzului de alcool, efectul secundar al unor tratamente medicale sau condiții de sănătate (tulburări gastro-intestinale  sau diabet zaharat). Deficiența de magneziu este mai frecventă în rândul adulților în vârstă.

Care sunt beneficiile magneziului pentru sănătate

Alături de calciu și de alte minerale, magneziul prezintă numeroase beneficii pentru sănătate. Iată care sunt câteva dintre acestea: 

- susține sănătatea oaselor;

- ajută la reglarea nivelului de calciu și vitamina D;

- controlează nivelul glucozei și metabolismul insulinei;

- menține sănătatea mușchilor, inclusiv a mușchiului cardiac;

- previne și ameliorează durerile de cap;

- ameliorează simptomele sindromului premenstrual;

- poate juca un rol în tulburările de dispoziție, anxietate și depresie. 

Care sunt simptomele deficitului de magneziu

Manifestările deficitului de magneziu sunt:

- pierderea poftei de mâncare;

- greață;

- vărsături;

- oboseală;

- slăbiciune.

În cazul unui deficit de magneziu mai sever, simptomele sunt: crampe musculare, amorțeală, furnicături, convulsii, modificări de personalitate, modificări ale ritmului cardiac.

Vezi și: Cele 6 vitamine necesare persoanelor de peste 50 de ani. Previn AVC, dar și osteoporoza

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel