De ce apa tonică strălucește în întuneric
18 ian, 11:03

Apă tonică  FOTO: pexels.com
Apa tonică strălucește în întuneric datorită unei substanțe, spune profesorul Dan Vodnar. 

Puțină lume știe că apa tonică strălucește în întuneric. Responsabil de acest fenomen este un comus din apa tonică, explică Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj, pe pagina de Facebook a proiectului său, Știință cu sare și piper.

”#Știați că

Apa tonică strălucește în întuneric? Compusul responsabil de acest efect „strălucitor” este chinina regăsită în apa tonică. Gândiți-vă doar că organismul nostru strălucește pe interior de fiecare dată când bem un gin tonic”, scrie Dan Vodnar.

Apa tonică conține chinină, un compus amar din scoarța unui copac, plus îndulcitor (uneori mai multe lingurițe de zahăr per porție!). 

Bomboanele gumate și jeleurile au o strălucire dată de un compus utilizat în industria automobilelor. Este vorba de o ceară specială, ceara de carnauba.

”#Știați că

Bomboanele gumate și jeleurile strălucesc datorită unui compus utilizat și în industria automobilelor? Pentru a avea un aspect lucios și atrăgător, bomboanele gumate sunt acoperite cu ceară cu care sunt lustruite automobilele, mai exact ceară de carnauba. Ceara de carnauba este o ceară naturală obținută din frunzele palmierului Copernica cerifera, și își are originea pe teritoriul Braziliei. În lista aditivilor alimentari, ceara de carnauba este codificată E903”, notează Dan Vodnar.

Ceara de carnauba este utilizată pe scară largă în alimentație, datorită caracteristicilor sale fizico-chimice, se explică pe sciencedirect.com. În studiul publicat pe respectiva platformă se detaliază despre utilizarea cerii de carnauba în alimente, inclusiv despre procesul de extracție a cerii, caracteristicile chimice și fizice ale acesteia, aspectele de siguranță, legislația națională și internațională.

Într-o postare recentă, Dan Vodnar amintește că există o legumă care conține mai multe proteine decât o friptură. Aceasta este brocoli: ”Broccoli conține mai multe proteine decât o friptură? Consumul de legume verzi prezintă numeroase avantaje nutriționale. Broccoli conține o cantitate mat mare de proteine decât o friptură de vită. Iată calculul: 100g carne de vită are aproximativ 250 kcal și conține aproximativ 26g proteine. 100g broccoli au aproximativ 28 kcal și conțin aproximativ 3,5 g proteine. Dacă calculăm conținutul de proteine la 100 kcal, conținutul de proteine al broccoli per 100 kcal este de 12,5 g, iar cel al cărnii de vită este de 10,4 g. Suplimentar, broccoli nu conține grăsimi saturate și colesterol”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Obiecte periculoase pentru copii. Pot duce la deces
De ce închidem ochii când strănutăm? Explicația e uluitoare
De ce să nu mai dormi niciodată cu părul desfăcut

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?