Cutremur în România. INFP: Este o surpriză că zona respectivă s-a activat. Al doilea cutremur poate să fie un ”frate” al celuilalt, nu este o replică a lui

cutremur - FOTO: Freepik
Un nou cutremur a avut loc în România. Seismul a avut o intensitate de 5,7 grade pe scara Richter.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter a avut loc, marți, 14 februarie, în județul Gorj. Seismul a avut loc la ora 15:16. Cutremurul a fost urmat de trei replici. Seismul s-a produs marți după-amiază în județul Gorj, fiind cel mai puternic din ultimii cinci ani. Seismul, cu magnitudinea revizuită la 5,7, s-a simțit și la București.

”Ieri a fost un cutremur de 5,2 grade. S-a produs la adâncimea de 10 km. Intensitatea în epicentru a cutremului de ieri a fost de 5 grade pe scara Mercali, iar astăzi, după 16 replici ale cutremurului de ieri, s-a produs undeva la 10 km distanță față de vechiul epicentru, un alt cutremur de 5,7 cu intensitatea în epicentru de 5,6 grade Mercali. Adâncimea a fost de 7km.

E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar, iar dacă se produceau erau magnitudini mici. Pentru noi este o surpriză că zona respectivă s-a activat. În trecut a mai produs cutremure. Avem exemple din anul 1943 când s-a produs un cutremur de 5 grade, de asemenea în 1963-1964 au fost cutremure de 4 și 4,5.

Din punct de vedere geologic mișcarea a fost pe verticală, mecanismul cutremurului așa arată. Au fost două plăci care s-au mișcat una față de cealaltă pe verticală. Este sunt un tandem de cutremure.

Acest al doilea cutremur poate să fie un frate al celuilalt, nu este o replică a lui”, a precizat ing. Constantin Ionescu, director general Institutul Național pentru Fizica Pământului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel