Corp și sănătate: 15 lucruri pe care le-ai învățat greșit, explicate de un medic

Medicul Vasi Rădulescu     FOTO facebook
Medicul Vasi Rădulescu a relatat 15 lucruri despre care am învățat cu toții, în mod greșit. 

Medicul Vasi Rădulescu a distrus 15 mitur despre sănătate și corp, 15 lucruri pe care le-am învățat greșit.

Iată ce a spus el:

„15 concepții greșite despre corp și sănătate. Mai învățăm lucruri și ne și distrăm:

1. Părul de pe cap nu crește deloc mai gros sau mai des dacă îl razi cu lama. Când te rădeau părinții fiindcă aveai probleme cu părul, ei bine, o făceau fără niciun fundament.

2. Nu, părul sau unghiile nu continuă să crească după moartea unui om. În realitate, cu trecerea unor zile, pielea se strânge, dând falsa impresie de creștere a fanerelor.

3. Nu, nu ai capul gol. Există un detaliu utilizat de unii oameni potrivit căruia atomul ar conține mult spațiu gol și practic ai mai mult spațiu decât materie pură în cap. În realitate, spațiul din jurul nucleului este simultan ocupat de electron, care poate fi prezent în orice punct posibil în momentul observației, deci nu poate fi considerat niciodată neocupat. Dacă vine alt observator, va prinde electronul în altă poziție. Vine altul și tot așa. Se cheamă interpretare Copenhaga și derivă din fizica cuantică.

4. Nu te naști cu un număr de neuroni și nu mai apar deloc celule nervoase în timpul vieții. Alte celule din anumite zone ale creierului se pot transforma în neuroni, memoria se transferă între celule, creierul este într-o continuă dezvoltare și adaptare.

5. Se dă degeaba șoc electric când inima este în asistolie (adică nu mai bate). Prin multe articole sau filme, vedem șoc în caz de linie izoelectrică. E un nonsens. Șocul se dă în tahicardii/aritmii maligne, cu instabilitate hemodinamică, pierdere a stării de conștiență, iminență de stop. În asistolie se practică masajul cardiac extern și se administrează substanțe care pot reporni inima.

6. Nu-ți faci vederea mai bună dacă mănânci mulți morcovi. Vă spun ceva interesant aici. În al doilea război mondial, nemții trimiteau bombardiere spre Marea Britanie și habar nu aveau că englezii inventaseră un radar capabil să depisteze avioanele, astfel știind din timp fiecare poziție a aeronavelor inamice și trimițând acolo o apărare pe măsură. Nemții erau uluiți și nu înțelegeau cum e posibil să fie interceptați așa ușor; au concluzionat că britanicii au avioane peste tot deasupra Canalului Mânecii și astfel reacționează atât de prompt. Pesemne aveau o flotă aviatică uriașă. Datorită acestui lucru, s-au abținut să-i atace decisiv. Întrebat de toată grozăvia asta, un om de știință a spus chiar că britanicii lansaseră zvonul că piloții lor consumă mulți morcovi și așa văd foarte bine, chiar la distanțe considerabile, interceptând avioanele inamice. Germanii au cam înghițit gălușca și au transmis la ei să se consume mulți morcovi!. În realitate, cel care vedea era radarul.

7. Nu te îmbolnăvești dacă mănânci alimente modificate genetic. Sunt așa pentru a crește mai mari, mai rezistente, cu anumite particularități (piersici fără puf, pepeni fără sâmburi etc.), dar asta nu înseamnă că sunt nocive.

8. Nu slăbești neapărat dacă faci sport. Cheia este în alimentație. Paradoxal, sportul te poate face să iei în greutate, pentru că-ți generează senzație de foame și aport necontrolat, de multe ori la ore târzii. Dacă vrei să slăbești, ai mare grijă ce mănânci și redu caloriile ingerate. Sportul îl ții pentru tonus fizic și psihic.

9. Nu ai nevoie de opt pahare de apă pe zi. Hidratarea este deosebit de importantă, însă nu există o cantitate bătută în cuie. Trebuie să bei mai mult când stai în temperaturi înalte și transpiri semnificativ, când pierzi în timpul exercițiilor fizice, dacă ai avut episoade diareice sau de vărsătură etc. Orice organism are nevoi distincte și aportul este dinamic.

10. Nu există detox cum nu există toxine în tine. Există produși metabolici care se elimină prin urină, sudoare, scaun, respirație. Curele de detoxifiere nu au niciun fundament științific, ele fiind o invenție menită să aducă unora bani.

11. Nu poți crește imunitatea cu suplimentul X sau produsul Y. Imunitatea e centrala ta atomică, e autoreglată în cel mai mic detaliu. Dacă e deficitară, poate interveni medicul să o ajute. Dacă e supraexprimată, nu e bine deloc și ai nevoie de medicamente imunosupresoare. Nu-ți dorești să crești imunitatea!

12. Nu, guma de mestecat nu rămâne șapte ani în stomac dacă o înghiți. În cazul în care nu poate fi digerată în întregime (de multe ori așa se întâmplă) ea este antrenată de peristaltica puternică și părăsește corpul la 1-2 zile după ingerare. Nu se întâmplă nimic rău.

13. Nu te dor inima, plămânii, creierul. „Durerea de inimă” e resimțită la suprafață în piept, spate, brațe, mandibulă, abdomen, dar niciodată mai jos de ombilic. Plămânii nu dor, ci pleura care-i învelește. Creierul nu doare pentru că nu deține receptori de durere – operațiile se pot face chiar doar cu anestezie locală (piele + meninge).

14. Nu îți utilizezi doar 10% din creier. Există procese conștiente și inconștiente, simultane și alternative, care utilizează toată masa creierului.

15. Nu citești literele din cuvinte, ci procesezi forma cuvintelor. Creierul poate astfel recunoaște lejer o mie de cuvinte pe minut. 4C357 M354J D3M0N57R34Z4 C4 M1N73A N0457R4 E573 C4P4B1L4…”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel