Consum de apă. De ce sunt atât de mulți copii obezi

Consumul de apă redus crește riscul de obezitate
În fiecare zi, unu din cinci tineri americani nu beau deloc apă, arată un nou studiu. În schimb, ei înlocuiesc apa cu băuturi dulci. Efectele pentru sănătate nu sunt bune.

Cei care nu beau apă, potrivit datelor, ajung să consume aproape două ori mai multe calorii din băuturile îndulcite cu zahăr. Aceasta, avertizeaza cercetătorii, se traduce printr-un supliment de 100 de calorii pe zi, care in timp pot ridica riscul de a deveni supraponderali sau obezi. "Apa potabilă este cea mai sănătoasă băutură", a declarat autorul studiului, Asher Rosinger, director al Laboratorului de Apă, Sănătate și Nutriție de la Universitatea de Stat din Pennsylvania.

"Apa este un nutrient esențial pentru buna funcționare fiziologică și cognitivă. Dimpotrivă, băuturile zaharoase sunt problematice, deoarece au fost legate de multe condiții de sănătate negative, cum ar fi creșterea în greutate, cariile dentare și diabetul de tip 2", a spus Rosinger. El a menționat că orientările actuale recomandă limitarea consumului zilnic de zaharuri adăugate la mai puțin de 10% din totalul caloriilor consumate, scrie webmd.com.

"Copiii ar trebui să bea apă în fiecare zi și ar trebui să fie prima opțiune pe care le-o oferă părinții atunci când spun că le e sete”, a mai spus el.

În cadrul studiului, datele au fost colectate de la Studiile Naționale de Sănătate și Nutriție din S.U.A. între 2011 și 2012 și între 2015 și 2016.

Aproximativ 8.400 de copii (cu vârsta cuprinsă între 2 și 19 ani) au raportat dacă au băut apă în fiecare zi (deși cantitățile nu au fost cuantificate) și cât de multe băuturi îndulcite cu zahăr au consumat în mod obișnuit.

Sucurile naturale nu sunt periculoase

Acestea din urmă au inclus toate sucurile non-dietetice, sucurile de fructe îndulcite, băuturile pentru sportivi, băuturile energizante și/sau băuturile precum ceai și cafea. Sucurile și băuturile cu conținut zero de calorii, sucurile de fructe 100%, și/sau cafea și ceaiuri nealcoolice au fost excluse.

Printre cei 1 din 5 care nu beau niciodată apă, caloriile consumate prin băutură au crescut în medie cu 200, în comparație cu 100 de calorii pe zi, în rândul consumatorilor de apă.

Sugestiile băuturilor au variat într-o oarecare măsură în funcție de rasă. De exemplu, persoanele din rasa albă care nu consumă apă au consumat mai multe calorii suplimentare din băuturile îmbogățite decât hispanicii care nu consumă apă (123 de calorii pe zi, față de 61 de calorii pe zi).

Cercetătorii subliniază că, luând în plus o cantitate suplimentară de 3.500 de calorii, înseamnă câștigarea unei jumătăți de kilogram în greutate. Acest lucru se întâmplă în mai puțin mai mult de o lună cu un consum de 100 de calorii în plus pe zi.

Consumul de zahăr, în scădere

Rosinger a observat că consumul de băuturi zaharoase în rândul copiilor americani a scăzut în ultimii 15 ani. El a adăugat însă că "există încă comunități și subpopulații care au niveluri ridicate de consum. Deci, este esențial să identificăm copiii care sunt în mod deosebit expuși riscului consumului ridicat de băuturi îndulcite cu zahăr, deoarece acest lucru poate duce la aceste efecte negative asupra sănătății. "

Pe acest front, Rosinger a remarcat că nesiguranța în ce privește consumul de apă datorat contaminării "este o problemă în creștere în SUA, așa că trebuie să ținem cont de acest lucru ca un context important, mai ales atunci când este vorba despre părinții care ar putea să-și dea copiilor sifon sau suc, din cauza neîncrederii în apă. Prin urmare, este esențial să ne asigurăm că toată lumea are acces la o apă curată."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Masca de argilă: 6 beneficii minune pentru ten

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel