Consecințele consumului a mai mult de două căni de cafea și ceai pe zi

Consumul de cafea în exces poate cauza simptome neplăcute, precum palpitații și tahicardie. Iar dacă te gândești că două căni de cafea pe zi nu au cum să-ți facă rău, trebuie știut faptul că pot duce la o creștere temporară a tensiunii arteriale.

Cafeaua și ceaiul continuă să stârnească interes în lumea medicală. Cele mai recente studii arată că atât ceaiul, cât și cafeaua, consumate în exces, au efecte negative asupra organismului. 

Consumul de cafea este dăunător sănătății rinichilor persoanelor în vârstă, cu obezitate și risc cardiovascular ridicat, după cum a concluzionat un studiu realizat de cercetătorii de la Unitatea de nutriție umană a Institutului de Investigație Sanitară Pere Virgili de la Rovira i Virgili Universitatea (URV-IISPV) din Tarragona, Spania. 

Echipa a analizat modificările anuale ale ratei de filtrare glomerulară estimată (eGFR), unul dintre markerii cheie ai bolii renale cronice, ale unui total de 5.851 de persoane în vârstă, supraponderale sau obeze cu sindrom metabolic, în cadrul unui program de colaborare cu alte 23 de centre de cercetare spaniole. 

19% risc crescut de insuficiență renală

Experții au observat că atât consumul de cafea, cât și de ceai cu cofeină a fost asociat cu o scădere a ratei de filtrare glomerulară, la un an de când s-a făcut studiul, și că băutorii a mai mult de două căni de cafea cu cofeină pe zi prezintă un risc mai mare de insuficiență renală decât băutorii sporadici de cafea sau ceai.

Studiul, finanțat de Institutul Carlos III, a fost publicat recent în revista Scientific Reports și a fost condus de Salas-Salvadó și cercetătorul Andrés Díaz López, experți de la URV-IISPV și de la Centro de Investigación Biomédica en Red de la Fisiopatología. 

„Cafeaua și ceaiul sunt bogate în compuși bioactivi cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, cu posibile efecte benefice asupra sănătății umane, dar chiar și în doze moderate, pot influența starea cardiovasculară.”, a indicat Salas-Salvadó.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel