Conferinţă ştiinţifică dedicată aniversării a 120 de ani de balneologie la Techirghiol

Peste 200 de cercetători şi practicieni în domeniul terapiilor şi tratamentelor recuperatorii participă, în perioada 27-29 septembrie, la conferinţa "Techirghiol - 120 de ani de balneologie românească, tradiţie şi modernism", găzduită de Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol (SBRT), potrivit managerului Roxana Almăşan.

"Evenimentul ştiinţific cu participare internaţională, dedicat celebrării a 120 de ani de balneologie dobrogeană, reuneşte peste 200 de specialişti din România, Italia, Cuba, Algeria şi Tunisia. Medici, biologi, universitari sau istorici vor dezbate, timp de trei zile, problemele actuale ale medicinei de prevenţie, noile abordări ale bolilor cronice şi efectele terapeutice ale apei şi nămolului de Techirghiol. Pe parcursul a două zile, în cadrul sesiunilor specializate, sunt prezentate lucrări cu profil medical, istoric şi memorialistic şi vor fi evocate personalităţi medicale precum: I. N. Dona, dr. Victor Climescu, dr. Mihai Cănciulescu, dr. Horia Slobozeanu, sau acad. Victor Gomoiu", a declarat, pentru AGERPRES, Roxana Almăşan.

În cadrul evenimentului va fi decernată medalia jubiliară "120 de ani de balneologie la Techirghiol", va fi lansată monografia "Techirghiol, dar de sănătate" şi va fi inaugurată colecţia muzeală a sanatoriului, compusă din trei piese arheologice cu valoare de patrimoniu şi galeria de 15 portrete ale directorilor, de la înfiinţarea primului stabiliment balnear din Techirghiol, în 1899, şi până în prezent.

"Ca titlu de noutate vreau să vă spun, în avans faţă de anunţul ce-l voi face oficial, în conferinţă, că la propunerea conducerii sanatoriului, Biroul Prezidiului Academiei Române a aprobat înfiinţarea şi acordarea Premiului Naţional 'I. N. Dona', pentru cercetare ştiinţifică în Balneologie, precum şi în activităţile civice, de mediu şi management. Să ştiţi că dr. I. N. Dona a fost unul dintre primii medici specialişti de aici care, timp de patru decenii, a studiat şi experimentat efectele terapeutice ale lacului Techirghiol. În 1903, dr. I. N. Dona se califica primul la concursul de ocupare a posturilor din spitalele Eforiei Civile, dupa ce trei ani nu fusese admis niciun candidat şi, ca atare, este numit medic definitiv şi primul director al Sanatoriului Maritim Techirghiol. Precursor al medicinii holistice, după cum se va vedea mai târziu, alături de tratamentul balnear, dr. Dona introduce şi o 'cură de educaţie': viaţa copiilor, fiind organizată ca într-un internat şcolar, riguros observată", a mai spus Roxana Almăşan.

Conform sursei citate, manifestarea este organizată sub egida Federaţiei Internaţionale de Hidroterapie şi Climatoterapie (FEMTEC) şi a Societăţii Internaţionale de Hidrologie şi Climatologie (ISMH), în colaborare cu Universitatea "Ovidius" din Constanţa, Universitatea de Medicină "Carol Davila" din Bucureşti, Societatea Română de Medicină Fizică de Recuperare şi Balneoclimatologie, Asociaţia Română de Balneologie (ARB) şi Asociaţia Balcanică de Mediu (BENA).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel