Cea mai călduroasă zi din an: caniculă în sud și ploi în nord

Vreme ciudată: caniculă în jumătate de țară, furtună și grindină în restul
Meteorologii au anunțat că luni, 2 august, va fi cea mai călduroasă zi din an. Însă, în nordul țării va ploua.

Luni, 2 august, se anunță a fi cea mai călduroasă zi din acest an. Meteorologii susțin, potrivit Antena 3, că vor fi recorduri istorice de temperatură în sud și sud-estul țării: 41 de grade Celsius la umbră. În schimb, în nord sunt anunțate ploi și fenomene meteo extreme.

”Zona Munteniei, cea mai mare parte a Olteniei, zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei sunt sub incidența unui mesaj de avertizare meteorologică Cod portocaliu ce vizează persistența acestui val de caniculă pe de o parte, și pe de altă parte o ușoară intensificare în parte de sud-est. Astăzi vom înregistra cele mai ridicate temperaturi în aceste zone, în zona Munteniei în mod deosebit. În restul teritoriului se poate observa că au dispărut codurile, culorile ce vizează acest fenomen, respectiv canicula, pentru că un front atmosferic rece a pătruns deja pe teritoriul țării noastre și a determinat fenomene specifice instabilității atmosferice accentuate.(...)

În zona Transilvaniei în momentul acesta avem descărcări electrice și chiar averse torențiale și intensificări de scurtă durată ale vântului. Ne așteptăm la astfel de evenimente și în această după-amiază, în mod deosebit în zona Transilvaniei, în zona Moldovei și în zonele montane aferente, în timp ce în partea de sud și de sud-est a teritoriului chiar dacă valul de căldură va diminua ușor în intensitate, se va menține și zilele următoare, astfel încât până în data de 5 august ne așteptăm să avem temperaturi caniculare”, susține meteorologul ANM Alina Șerban.

ANM a emis, de asemenea, Cod portocaliu furtună pentru 13 județe, de duminică de la 16:00, până luni la 2:00; Cod galben pentru 10 județe. Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de furtună pentru 13 județe, valabilă de duminică, ora 16:00, până luni, la ora 2:00, și o atenționare Cod Galben pentru zece județe, valabilă de duminică, ora 16:00, până luni, la ora 10:00. Conform avertizării Cod portocaliu, în Crișana, Maramureș, local în Banat, Transilvania și nordul Moldovei vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80-100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp.

Se vor afla sub această avertizare județele Suceava, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Alba, Sibiu, Bihor, Arad, Hunedoara (parțial) și Timiș. De asemenea, meteorologii mai atrag atenția că în intervalul 1 august, ora 16:00 - 2 august, ora 10:00, în vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25-30 l/mp. Județele Botoșani, Neamț, Harghita, Covasna, Brașov, Gorj și Caraș-Severin se vor afla, integral sub atenționare Cod galben, iar Bacău, Vâlcea și Hunedoara parțial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel