Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Dar oare ce spun specialiştii despre obiceiurile omului modern? Cât de mult ne dăunează să mâncăm cu ochii în ecran sau să înlocuim un prânz consistent cu covrigul luat din colţul străzii?
Cu joburile solicitante pe care le avem cei mai mulţi dintre noi, este aproape imposibil să prindem ocazia să stăm la masă, o jumătate de oră, pentru a lua prânzul în tihnă. Medicii recomandă dintotdeauna ca atunci când mâncăm să ne asigurăm că nu avem factori perturbatori în jur, să mestecăm încet şi să nu ne angajăm în alte activităţi. Câţi dintre noi mai pot spune cu mâna pe inimă că fac asta? Când ştii că trebuie să ajungi repede în staţia de autobuz pentru că altfel întârzii la şcoală sau la serviciu, când mai sunt câteva minute până când cel mic trebuia luat de la grădiniţă, când te întorci de la birou după o zi istovitoare...cine se mai gândeşte să-şi pună şervetul pe genunchi, să-şi bea ceaiul în linişte sau să taie carnea în bucăţele mici pentru o digestie fără probleme?
Cu toate acestea, specialiştii trag un semnal de alarmă şi recomandă celor tineri şi activi, în special, să-şi ia un răgaz măcar o dată în zi în care, preţ de câteva minute, să mănânce şi atât. Fără telefon, fără emailuri, fără discuţii inutile. Chiar dacă avem impresia că împuşcăm doi iepuri deodată atunci când mâncăm şi lucrăm, în acelaşi timp, la prezentarea PowerPoint, în realitate nu facem altceva decât să ne supunem organismul la un stres suplimentar care, mai târziu, ne va da insomnii şi ne va scădea stima de sine. De ce? Pentru că, inevitabil, vom lua în greutate, nu vom mai şti când ne săturăm şi vom continua să mâncăm "în neştire". Iar asta se va vedea întâi la cântar şi apoi la oglindă.
Nutriţioniştii spun că atunci când ești atent la altceva în afară de mâncare, nu îți mai dai seama când se instalează senzația de sațietate. Continuând să mănânci, te vei simți la final balonat, greoi şi vei avea chiar senzație de greață. Nu de puţine ori ni se recomandă să ne porţionăm de la început mâncarea și să nu folosim un recipient mare. Un alt sfat este să încercăm să ne ridicăm de pe scaunul de la birou şi să mâncăm în altă cameră. Schimbând mediul şi încăperea, nu vom mai asocia mâncarea cu tendinţa de a răsfoi dosare, de a naviga prin reţelele sociale sau de a urmări clipuri pe YouTube. Aşadar, recomandarea esențială rămâne să lăsăm laptopul sau telefonul la birou şi să servim masa cât mai departe de tehnologie, chiar şi în camera alăturată sau pe o bancă în parc.
Citeşte şi: Cum mănânci sănătos la birou, 3 sfaturi esențiale
Greșeala noastră cea mai frecventă este că mâncăm o dată, maximum de două ori pe zi, iar de cele mai multe ori în a doua parte a zilei. Corect ar fi să avem trei mese pe zi și câteva gustări intermediare. În felul acesta, îi oferim organismului energie în mod sistematic iar el va funcționa în parametri optimi, nu în criză, ca atunci când îi dăm de mâncare o singură dată pe zi, şi atunci contra cronometru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...