Ce se întâmplă dacă bei alcool după ce ai luat antibiotic: explicațiile unui medic

Medicament     FOTO pexels
Medicul Vasi Rădulescu a explicat pe blogul său ce se întâmplă dacă bei alcool, după ce ai luat antibiotic.

Medicul Vasi Rădulescu a explicat pe blogul său ce se întâmplă dacă consumi alcool după ce ai luat antibiotic. Iată cum explică el ce reacții au loc în organismul care se luptă cu infecția.

Cred că e una dintre întrebările generale atunci când ni se prescriu antibiotice. Am voie să beau? Măcar un pahar..

Ei bine, orice doctor îți va spune că e de preferat să nu consumi alcool în timp ce iei antibiotice (ei bine, e de preferat să consumi cât se poate de puțin în general), fiindcă e un mix periculos. Îți explic cât e de sigură combinația și ce efect are alcoolul în abilitatea organismului de a lupta cu infecția.

Alcoolul NU scade acțiunea a antibioticului, adică abilitatea de a distruge bacteriile care îți provoacă infecția, însă crește riscul de a avea efecte adverse.

Există însă câteva antibiotice care, în reacție cu alcoolul, pot avea efecte cu adevărat periculoase și, prin urmare, nu trebuie niciodată combinate cu acesta: doxiciclina, eritromicina, metronidazol, tinidazol, cefoperazona, cefotetan, ketoconazol, izoniazida, linezolid, griseoflulvin. Sunt șanse mari să ai stări de greață, vărsături, amețeală, oboseală, dureri de cap, palpitații, dureri abdominale, înroșirea pielii, transpirații, ba chiar afectări severe ale ficatului și creșterea tensiunii arteriale. Toate acestea pot apărea și în cazul altor antibiotice.

Alcoolul nu va afecta în mod direct capacitatea antibioticului de a lupta cu infecția, însă poate să încetinească procesul prin alte moduri: alcoolul îți afectează somnul și dieta, care au un rol important în recuperare, fiindcă alcoolul întrerupe ciclurile normale de somn și împiedică organismul din absorbția nutrienților importanți, crescând totodată glicemia. Prin urmare, afectează resurse importante ale organismului de a lupta cu infecțiile.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel