Ce boli ai putea avea dacă ești mereu palid. Semnalul de alarmă care indică leucemie. Cum se stabilește paloarea în cazul unui ten mai închis la culoare

ce boli ai putea avea daca esti mereu palid - FOTO: Freepik@Zinkevych@Racool_studio
Ce boli ai putea avea dacă ești mereu palid. Care sunt semnalele de alarmă la care să fii atent. Paloarea alături de alte simptome poate indica leucemie.

Ce boli ai putea avea dacă ești mereu palid. Pielea palidă apare atunci când culoarea se scurge de pe față. Se poate întâmpla atunci când ești speriat sau șocat. Când ești speriat, fluxul sanguin crește către organele vitale ca parte a răspunsului de luptă sau de fugă, în timp ce vasele de sânge se contractă (se îngustează) în alte zone, cum ar fi suprafața pielii.Iar atunci când pielea primește un flux sanguin mai mic, tenul devine palid.

Pielea palidă poate fi un semn că aveți un deficit de celule roșii normale din sânge (anemie), ceea ce înseamnă că organismul dumneavoastră primește mai puțin oxigen. Acest lucru poate fi cauzat de o deficiență nutrițională, de o pierdere de sânge sau de un cancer al sângelui, cum ar fi leucemia. Alte cauze ale pielii palide includ tensiunea arterială scăzută sau o infecție.

Bineînțeles, unii oameni au pielea palidă în mod natural. Este probabil genetic și nu este un motiv de îngrijorare.

Dacă aveți și alte simptome împreună cu pielea palidă - cum ar fi oboseala, pierderea inexplicabilă în greutate sau dacă faceți vânătăi mai ușor - ar trebui să vă sunați medicul.

Iată ce boli ai putea avea dacă ești mereu palid, potrivit Bouy Health.

Anemie prin deficit de fier

Simptome

- Piele palidă

- Oboseală

- Dificultăți de respirație

- Amețeală

Persoanele cu anemie au un deficit de globule roșii sănătoase, care transportă oxigenul către țesuturile organismului. O formă comună de anemie este anemia feriprivă, care este cauzată de niveluri scăzute de fier. Aceasta poate apărea atunci când oamenii pierd sânge în timp, cum ar fi prin sângerări stomacale sau intestinale cauzate de afecțiuni precum ulcerul. Femeile care se confruntă cu sângerări menstruale abundente pot dezvolta, de asemenea, anemie prin deficit de fier.

Anemia feriprivă poate deveni mai severă în timp. Aceasta poate duce la probleme cardiace și la complicații în timpul sarcinii.

Vezi și: Ceaiul care reduce riscul accidentului vascular. Este cel mai popular tip de ceai din întreaga lume

Infecții respiratorii

Simptome

- Tuse

- Nas care curge

- Congestie nazală

- Febră și frisoane

- Oboseală

- Piele palidă

Infecțiile respiratorii includ afecțiuni precum gripa (gripa), infecția gâtului și răceala obișnuită. Atunci când aveți o boală respiratorie, vasele de sânge din piele se contractă pentru ca organismul dumneavoastră să poată redirecționa fluxul sanguin pentru a trata infecția. Acest lucru vă face să arătați palid.

Infecțiile respiratorii pot deveni periculoase dacă nivelul de oxigen scade prea mult sub limitele normale. Odihna vă poate ajuta, de obicei, să vă recuperați după o infecție virală, dar ar trebui să vă consultați medicul dacă aveți probleme de respirație sau dacă simptomele nu se ameliorează. Este posibil să fie nevoie să luați antibiotice sau medicamente antivirale sau să primiți oxigenoterapie.

Deficiența de acid folic

Simptome

- Piele palidă

- Oboseală

- Scădere de energie

- Probleme de respirație

Deficitul de folat este o lipsă de vitamina B9 (folat). Această vitamină este necesară pentru a produce celulele roșii din sânge, care transportă oxigenul în tot corpul. Nivelurile scăzute de folat duc la un deficit de globule roșii sănătoase, sau anemie.

O dietă săracă poate duce la acest deficit de vitamine, la fel ca și alcoolismul și unele medicamente. Femeile însărcinate sunt mai susceptibile de a dezvolta o deficiență de folat, deoarece un făt în creștere are nevoie de mult folat pentru dezvoltare. Acesta este motivul pentru care femeile însărcinate sunt sfătuite să ia zilnic un supliment care să conțină acid folic (un tip de acid folic folosit în suplimente).

Deficitul de folat poate mima alte afecțiuni, cum ar fi hipotiroidismul sau anemia aplastică, așa că este important să consultați imediat un medic pentru a le exclude. Dacă un test de sânge arată că aveți un nivel scăzut de folat, medicul vă poate recomanda să luați suplimente de acid folic.

Vezi și: De ce trebuie să cureți chiuveta după ce speli vasele. Greșelile pe care le faci te pot costa sănătatea

Hipotiroidismul

Simptome

- Piele uscată și palidă

- Oboseală sau slăbiciune

- Creștere în greutate

- Constipație

Tiroida este o glandă situată în gât care produce hormoni pentru a ajuta la controlul metabolismului organismului dumneavoastră. Hipotiroidismul apare atunci când tiroida nu produce suficient de mulți dintre acești hormoni. Acest lucru poate provoca modificări ale pielii, inclusiv uscăciunea sau pielea palidă.

Hipotiroidismul are multe cauze. Cea mai frecventă cauză este tiroidita Hashimoto, o afecțiune autoimună care face ca sistemul imunitar să atace glanda tiroidă. Radioterapia și anumite medicamente (cum ar fi litiul) pot provoca, de asemenea, hipotiroidism. Unele femei dezvoltă această afecțiune în timpul sau după sarcină.

Atunci când nu este tratat, hipotiroidismul poate provoca complicații precum probleme cardiace și infertilitate. Femeile însărcinate trebuie să se prezinte imediat la medic dacă prezintă semne de hipotiroidism, deoarece boala poate dăuna fătului. Tratamentul variază în funcție de cauza de bază, deși multe persoane vor trebui să ia medicamente care conțin hormoni tiroidieni sintetici.

Vitiligo

Simptome

- Pete palide sau albe pe piele

- Albirea sau încărunțirea prematură a părului

Vitiligo este atunci când apar pete albe pe piele din cauza unei pierderi de culoare (pigment) în aceste zone. Este cauzată de o problemă cu celulele producătoare de pigment, numite melanocite. Sistemul imunitar al organismului le atacă. Aproximativ 20% până la 30% dintre persoanele care o au au o rudă apropiată care o are. Este considerat un răspuns autoimun și tinde să apară la persoanele cu alte boli autoimune, cum ar fi Hashimoto.

Vitiligo poate fi, de asemenea, cauzată de o traumă a pielii, cum ar fi o arsură solară severă. Vitiligo apare de obicei mai întâi pe mâini și pe față și se poate răspândi în timp. Petele palide de piele pot fi singurul simptom. Uneori, dispare de la sine. Dacă nu se întâmplă așa, consultați-vă medicul. Tratamente precum cremele medicamentate și terapia cu lumină pot fi recomandate pentru a restabili culoarea pielii.

Vezi și: Calorii puține și mâncare delicioasă: Care sunt alimentele slabe în calorii

Leucemie

Simptome

- Piele palidă

- Oboseală

- Sângerare sau vânătăi cu ușurință

- Dureri osoase

- Noduli limfatici măriți

Pielea palidă poate fi un semn al unor cancere ale sângelui, cum ar fi leucemia, mielomul multiplu și limfomul. Aceasta apare deoarece aceste boli cauzează probleme cu producția de globule roșii din sânge. Astfel, oamenii pot dezvolta anemie, ceea ce îi face să arate palid.

Simptomele cancerelor de sânge pot imita simptome ale unor afecțiuni mai puțin grave, cum ar fi gripa, epuizarea sau pur și simplu senzația de epuizare. Dacă recuperarea dumneavoastră durează mai mult decât era de așteptat după o boală asemănătoare gripei sau dacă aveți sângerări sau vânătăi neobișnuite, consultați medicul dumneavoastră.

Tratamentul pentru cancerul de sânge poate include medicamente, chimioterapie, radioterapie, transplant de celule stem și intervenție chirurgicală.

Sepsis

Simptome

- Piele palidă

- Febră

- Oboseală și slăbiciune generalizată

- Ritm cardiac rapid sau neregulat

- Respirație dificilă

- Confuzie mentală

Sepsisul este răspunsul extrem al organismului dumneavoastră la o infecție bacteriană, cum ar fi pneumonia sau apendicita. Pielea poate apărea palidă, în special atunci când sepsisul este complicat de șoc sau de o tensiune arterială foarte scăzută. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau cu probleme cronice de sănătate pot fi mai predispuse să dezvolte sepsis atunci când se îmbolnăvesc.

Sepsisul este o urgență medicală și trebuie să mergeți la Urgențe. Medicii vor efectua teste pentru a găsi sursa de infecție și vă vor trata cu antibiotice intravenoase.

Vezi și: La ce se folosește acest obiect, de fapt. Mulți l-au cumpărat, și-au masat capul cu el, dar nu au știut la ce e bun

Alte cauze posibile

Iată și alte afecțiuni care pot cauza pielea palidă:

- Boli cronice, cum ar fi fibroza chistică, probleme cardiace sau pulmonare sau alte tipuri de cancer.

- O arteră blocată în picior (în acest caz ai avea o piele palidă care afectează doar acea zonă).

- Anxietate sau nervozitate, deși crizele de piele palidă vor fi scurte și, de obicei, se ameliorează rapid fără tratament.

Cum este diagnosticată pielea palidă la tenul mai închis

”Uneori, pielea palidă nu este vizibilă la pacienții cu tenul mai închis până când medicul nu verifică interiorul gurii pacientului sau examinează interiorul pleoapelor”, spune dr. Anne Jacobsen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

Crossuri externe

pixel