Cazul copiilor intoxicați de la Arad: firma care a făcut dezinsecția, amendă de 40.000 de lei

Dezinsecție
În cazul firmei din Hunedoara care a efectuat dezinsecția la Liceul Teroretic „Adam Muller Guttenbrunn” din Arad, în urma căreia 40 de elevi au ajuns la spital cu intoxicație, inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) au aplicat o amendă de 40.000 de lei

DSP Arad a constatat constatat că substanța folosită în cazul de dezinsecție de la Liceul Teroretic „Adam Muller Guttenbrunn" din Arad, din 10 ianuarie, avea expirat avizul de punere pe piață, așa că firma care a făcut deinzecția a fost amendată.

„În urma verificării Registrului Național al produselor biocide, actualizat în septembrie 2019, se constată că produsul SEIF PLUS PREVENTOL CD 601, Aviz nr. 117 BIO/02/12.24 (la poziția 644), nu mai este avizat sanitar începând cu data de 1 mai 2019 întrucât producătorul nu face dovada înregistrării produsului în R4BP până la cel târziu data includerii ultimei substanțe active în lista substanțelor aprobate. Drept urmare, se consideră că operatorul a utilizat produsul după data de expirare a Avizului de punere pe piață", se arată într-un comunicat al DSP Hunedoara.

Inspectorii sanitari au găsit în stocul firmei de deratizare încă 35 de litri din substanța respectivă, care urmau să expire în luna martie. Întreaga cantitate va fi distrusă într-o unitate specializată, iar documentul care atestă acest lucru va fi prezentat DSP Hunedoara.

Mai mult, inspectorii DSP au mai constatat și că biocidele folosite la dezinsecție și dezinfecție au fost combinate și pulverizate concomitent, ceea ce nu este permis conform avizelor sanitare ale produselor.

Asta cu toate că personalul angajat al firmei deținea certificate de calificare profesională și certificate de însușire a noțiunilor fundamentale de igienă, emise în conformitate cu reglementările Ministerului Sănătății.

Reamintim că la începutul lunii ianuarie 40 de elevi de la Liceul Teoretic "Adam Muller Guttenbrunn" din Arad au ajuns la spital după ce s-au intoxicat în urma unei dezinsecții efectuate în sălile unității de învățământ. În acest caz, polițiștii din județul Arad au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și trafic de produse sau substanțe toxice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel