Rafila, despre ELIMINAREA restricțiilor și a stării de alertă: Ne pregătim, dar cu precauție. Nu putem să aplicăm nimic în acest moment

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre relaxările măsurilor anti-COVID-19.

Ministrul Alexandru Rafila a subliniat că "nu putem să aplicăm niciun fel de măsuri de relaxare în acest moment", dar cu toate acestea, "cifrele ne arată că am intrat pe un trend descendent".

"Acesta trebuie să se cupleze cu alți doi indicatori ca să putem discuta de ridicarea restricțiilor și despre o eventuală renunțată la starea de alertă, la un anumit moment. E vorba de scăderea numărului de persoane internate și mai ales de scăderea numărului de persoane internate la ATI.

În țările europene unde s-a decis renunțarea la restricții au puține persoane internat la ATI. Acestea au un grad mare de acoperire vaccinală. Un lucru important când se ia decizia de ridicare a restricțiilor e legat de capacitatea sistemului sanitar de a trata pacienții, iar infecțiile să nu mai reprezinte un tip de patologie amenințătoare de viață, ci o infecție banală. Cu cât gradul de vaccinare a fost mai mare, manifestările au fost mai reduse.

Ne pregătim și noi pentru așa ceva, dar cu precauție, încât să nu producem un număr mai mare de decese sau să supraaglomerăm spitalele.

Evoluția numărul de pacienți la ATI are o stabilizare, o creștere ușoară. De aceea spun că nu putem aplica niciun fel de măsuri de relaxare acum, decât când acest indicator al gradului de ocupare la ATI începe să scadă în mod susținut. Urmează să discutăm cu cei de la INSP și alți specialiști pentru a stabili exact parametrii, în funcție de care să decidem în privința reluării diferitelor tipuri de activități ori renunțarea la unele dintre restricții", a declarat Alexandru Rafila.

Ce este numărul de urgență 113 și cum funcționează. Tot ce trebuie să știi. Etapele de transmitere prin SMS a URGENȚEI

Ministrul Sănătății a mai spus că marți se așteaptă să fie raportate cam 25.000 de cazuri.

"Nu reprezintă o problemă. Probabil rapid, săptămâna aceasta, vom scădea sub 20.000 de cazuri în fiecare zi", a mai spus ministrul.

Alexandru Rafila a mai spus și că: "Tulpina Omicron este dominantă în România cu peste 90% din totalul secvențierilor" și că "tulpina Deltacrom nu are deocamdată niciun impact în România"

"Rugămintea pentru toată lumea este să mai aibă puțină răbdare și să respecte regulile, să continue vaccinarea, încât să putem avea o primăvară cât mai apropiată de o primăvară normală și, cu atât mai mult, vara sau toamna acestui an", a mai spus Alexandru Rafila, în final. 

INSP, datele momentului despre evoluția pandemiei. Cât de mult se răspândește Omicron în România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel