Cancerul ovarian, boala cu cele mai înșelătoare simptome: la ce trebuie să fii atentă

Cancerul ovarian
Cancerul ovarian are o serie de simptome, însă acestea sunt vagi și pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni, mai ușoare. Asta face din cancerul ovarian boala cu cele mai multe decese dintre toate formele de cancer ale sistemului reproductiv la femei.

Cancerul ovarian este creșterea necontrolată a celulelor anormale din ovare. Ovarele sunt organele reproductive feminine care produc ovule. De asemenea, produc hormonul estrogen. Celulele cancerului ovarian se pot forma în trei domenii:
pe suprafața ovarului
în celulele producătoare de ovule ale unui ovar
în țesuturile din ovar.
Tumorile de pe suprafața ovarului sunt cele mai frecvente.

Cancerul ovarian adesea nu provoacă niciun simptom până când nu s-a răspândit dincolo de ovar. Doctorilor le este greu să depisteze boala în timpul unui examen pelvian înainte de această etapă târzie. De aceea, cancerul ovarian duce la mai multe decese decât orice alt cancer al sistemului reproductiv feminin.
Chiar dacă boala s-a răspândit, simptomele pot fi ușoare și pot fi atribuite altor probleme. Simptomele, cum ar fi urinarea frecventă și balonarea, sunt, de asemenea, vagi. Din aceste motive, majoritatea cancerelor ovariene nu sunt diagnosticate decât în ​​etapele ulterioare ale bolii. Cercetătorii încearcă să dezvolte teste pentru a detecta cancerul ovarian în stadii incipiente, atunci când este mai probabil să fie vindecat sau controlat.

Cine sunt femeile cele mai predispuse la cancerul ovarian

Medicii nu știu exact ce cauzează cancerul ovarian. Cu toate acestea, unele lucruri cresc riscul de boală al unei femei. De exemplu, boala poate fi moștenită. Femeile care au avut o rudă de gradul I (sora, mama sau fiica) diagnosticate cu cancer ovarian sunt expuse unui risc crescut de a se îmbolnăvi și ele. Femeile care au o rudă care a avut cancer de sân sau de colon prezintă, de asemenea, un risc crescut.
Anumite grupuri de femei, cum ar fi femeile evreice de origine est-europeană, sunt mai predispuse să poarte genele de cancer mamar BRCA1 și BRCA2. Aceste gene sunt legate de cancerul ovarian.
Medicii pot testa aceste gene.
Riscul de a dezvolta cancer ovarian crește și odată cu înaintarea în vârstă. Majoritatea cancerelor ovariene apar la femeile cu vârsta peste 50 de ani. Cel mai mare risc este la femeile cu vârsta peste 60 de ani. Femeile care nu au avut niciodată copii sunt mai susceptibile să dezvolte cancer ovarian.

Simptomele cancerului ovarian

Cancerul ovarian de obicei nu provoacă simptome până când nu se răspândește. Chiar și atunci, simptomele pot fi confundate cu semne ale unei alte tulburări. Simptomele cancerului ovarian includ:
disconfort abdominal și durere, în special în partea inferioară a abdomenului
balonare
urinări frecvente
creșterea sau pierderea bruscă în greutate
sângerări vaginale anormale.

Diagnosticare dificilă

Ocazional, un medic poate găsi semne de cancer ovarian în stadiu incipient (înainte ca celulele anormale să se răspândească dincolo de ovar. De exemplu, ovarul se poate simți ferm și mărit. O ecografie pelviană poate ajuta la diagnosticarea bolii într-un stadiu incipient. Cu toate acestea, ovarele arată adesea normal în stadiile incipiente ale bolii.
Tomografiile computerizate (CT) și imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) pot ajuta la identificarea unui ovar deformat sau mărit - sau pot arăta alte caracteristici care pot indica cancer.
Testul de sânge CA-125 poate ajuta la confirmarea cancerului ovarian. Femeile cu cancer ovarian au adesea un nivel ridicat de proteină CA-125. Utilitatea acestui test este însă limitată, deoarece și alte afecțiuni necanceroase pot crește, de asemenea, nivelurile de CA-125.
Singura modalitate de a fi sigur că cancerul este prezent este de a face o biopsie. În timpul acestui test, medicul dumneavoastră îndepărtează o mică bucată de țesut ovarian, care va fi apoi analizată la microscop pentru a vedea dacă există modificări canceroase.

Durată, șanse de vindecare, prevenire

La unele paciente, cancerul ovarian nu dispare niciodată complet. La altele, cancerul dispare după tratament. Cu toate acestea, boala poate reveni. 
Femeile care iau pilule contraceptive își reduc riscul de cancer ovarian la jumătate, posibil pentru că aceste medicamente previn ovulația. (Ovulația este eliberarea unui ovul din ovar în fiecare lună.) Efectul protector al pilulei este cel mai mare la femeile care o utilizează timp de patru ani sau mai mult. Alăptarea, care reduce, de asemenea, ovulația la femei, poate reduce riscul de cancer ovarian.
Femeile care știu că poartă gena BRCA1 sau BRCA2 ar putea lua în considerare eliminarea ovarelor înainte de apariția cancerului.

Tratament

Cancerul ovarian este de obicei tratat prin intervenție chirurgicală. În majoritatea cazurilor, chirurgul îndepărtează ovarele, trompele uterine, uterul și colul uterin. De asemenea, poate îndepărta țesutul subțire care acoperă stomacul și intestinele, precum și ganglionii limfatici din apropiere.
După operație poate fi necesară chimioterapie sistemică pentru a distruge celulele canceroase rămase. De asemenea, poate fi infuzat direct în abdomen pentru a încerca să distrugă celulele canceroase de pe mucoasa abdomenului. Radioterapia se folosește mai rar.
Chimioterapia și radioterapia distrug celulele canceroase, dar afectează și celulele sănătoase. Acest lucru provoacă efecte secundare. Efectele secundare depind de tipul tratamentului și de cât durează. Efectele secundare pot include:
anemie (număr scăzut de celule roșii din sânge)
infecție din cauza numărului scăzut de celule albe din sânge)
vânătăi ușoare și probleme cu coagularea sângelui din cauza numărului scăzut de trombocite
greață și vărsături
Pierderea parului
diaree.

Care sunt semnalele de alarmă

Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă observați oricare dintre aceste simptome:
disconfort abdominal sau durere care nu dispare sau se agravează
balonare
greață inexplicabilă sau diaree care nu dispare sau se înrăutățește
Urinare frecventa
creșterea sau pierderea bruscă în greutate
sângerări vaginale anormale.
Simptomele cancerului ovarian sunt vagi și sunt adesea acuzate de alte afecțiuni. Dacă aveți un risc ridicat de cancer ovarian, este important să aveți examene pelvine regulate. Aveți grijă și la simptome. 
Probabilitatea de a supraviețui cancerului ovarian depinde de cât de mult s-a răspândit. Aproape toate femeile care sunt diagnosticate și tratate înainte ca boala să se răspândească dincolo de ovar, supraviețuiesc cel puțin cinci ani. Dar doar un sfert din cancerele ovariene se găsesc în acest stadiu.
Aproximativ trei sferturi dintre pacientele cu cancer ovarian trăiesc cel puțin un an după diagnostic. Mai mult de jumătate trăiesc mai mult de cinci ani. În general, femeile în vârstă cu cancer ovarian au o perspectivă mai slabă decât femeile mai tinere, notează health.harvard.edu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel