Bolnav dimineața sau seara? Există diferențe

Sistemul imunitar       FOTO: pexels.com
Dimineața sau seara, corpul nostru ar putea răspunde diferit la anumite afecțiuni. Cum ne influențează afecțiunile ritmul circadian arată un nou studiu al cercetătorilor elvețieni.

Se pare că anumite momente ale zilei afectează în mod dferit gravitatea problemelor de sănătate, cel puțin asta au descoeprit cercetătorii din Eleveția. Ei au publicat studiul lor în revista Trends in Imunology.

Cercetătorii au compilat mai multe studii făcute, în mare parte, pe șoareci, care au analizat legătura dintre ritmurile circadiene (alternanța zi/noapte) și răspunsurile imune, scrie medicalxpress.com.

De exemplu, studiile au arătat că răspunsurile imunitare adaptive - în care celulele de luptă anti-patogen se dezvoltă în timp - se află sub controlul circadian. „Acest lucru este frapant și ar trebui să aibă relevanță pentru aplicațiile clinice, de la transplanturi la vaccinuri", spune autorul principal Christoph Scheiermann, imunolog la Universitatea din Geneva,

Corpul reacționează la indicii cum ar fi lumina și hormonii, pentru a anticipa ritmurile recurente ale somnului, metabolismul și alte procese fiziologice. Atât la oameni, cât și la șoareci, numărul de celule albe din sânge oscilează, de asemenea, în mod circadian, ridicând întrebarea dacă este posibil să se optimizeze într-o bună zi răspunsul imun prin conștientizarea și utilizarea ceasului circadian.

Concluziile studiului, relevante

În studiile separate care au comparat ritmurile de timp ale celulelor imune în condiții normale, inflamații și boli, cercetătorii au descoperit că:

- Atacurile de inimă la om au loc cel mai frecvent dimineața, iar cercetările sugerează că atacurile de inima dimineața tind să fie mai severe decât noaptea. La șoareci, numărul de monocite - un tip de celule albe din sânge care luptă împotriva bacteriilor, a virușilor și a ciupercilor - este crescut în sânge în timpul zilei. Pe timp de noapte, monocitele sunt crescute în țesutul cardiac infarctat, ceea ce duce la scăderea protecției cardiace la acel moment al zilei în raport cu dimineața.

- Capacitatea celulelor imune de a lupta împotriva plachetării aterosclerotice depinde de CCR2 - o proteină chemokină legată de funcția imună și de inflamație. CCR2 prezintă un ritm zilnic la șoareci, atingând vârful dimineața, iar pe baza influenței sale asupra celulelor imune poate fi urmărit, pentru a înțelege comportamentele celulelor albe din sânge în modelele de ateroscleroză la șoarece.

- Infecțiile cu paraziți sunt dependente de timp. Șoarecii infectați dimineața cu parazitul gastrointestinal „Trichuris muris” au reușit să ucidă viermi semnificativ mai repede decât șoarecii infectați seara.

- O toxină bacteriană legată de pneumonie inițiază un răspuns inflamator în plămânii șoarecilor. Recrutarea celulelor imune în timpul inflamației pulmonare afișează un model de oscilație circadiană. În mod separat, mai multe monocite pot fi recrutate în cavitatea peritoneală, splină și ficat după-amiaza, rezultând astfel clearance-ul bacterian crescut la acel moment.

- Simptomele alergice urmează un ritm dependent de timp, în general, mai grave între miezul nopții și dimineața devreme. Prin urmare, ceasul molecular poate conduce fiziologic la recrutarea celulelor imune înnăscute și la rezultarea astmului la om sau la inflamația căilor respiratorii la șoareci.

„Cercetarea ritmurilor circadiane în imunitatea înnăscută și adaptiva este un instrument foarte bun pentru a înțelege, în mod general, interacțiunea fiziologică și succesiunea dependentă de timp a evenimentelor, în generarea de răspunsuri imune”, spune Scheiermann. „Provocarea constă în modul în care putem canaliza înțelegerii noastră a imunologiei circadiene în terapii adaptate la timp pentru pacienții umani", a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel