Boala dureroasă ce apare la femei, confundată cu obezitatea sau celulita

Mâncatul târziu ar duce la obezitate, arată un studiu
Obezitatea sau celulita sunt adesea confundate cu o afecțiune dureroasă ce afectează destul de multe femei, dar care este, încă, puțin cunoscută. 

Lipoedemul este o afecțiune adesea confundată cu obezitatea sau celulita și apare la femei. Dr. Crenguţa Coman, chirurg plastician, spune că există mai mulți factori care o determină, mai multe teorii, însă niciuna nu este verificată cu precizie. 
''Lipoedemul este o patologie foarte puţin cunoscută, mai ales în România. Se cercetează destul de mult pe această temă. Putem să spunem că lipoedemul se defineşte, în termeni mai cunoscuţi, ca sindromul grăsimii dureroase. Ce se întâmplă. Această boală nu este obezitate, nu este celulită. Sunt mai multe teorii. Niciuna nu este 100% verificată.
Se pare că o multitudine de factori contribuie la apariţia bolii. Tulburările hormonale sunt pe primul loc pe partea de cercetare, pentru că s-a constatat că boala apare după anumite modificări hormonale cum sunt pubertatea, sarcina sau menopauza, deci, o legătură hormonală trebuie să existe. Pe locul doi sunt anumite principii alimentare. Se pare că celula adipoasă reacţionează la anumiţi stimuli provocaţi de anumite alimente care se absorb aiurea din intestin, stimulând un proces de hiperplazie a celulei adipoase care nu se mai opreşte efectiv. Deci, este o boală evolutivă, declanşată de mai mulţi factori”, explică medicul.
Nu se știe dacă există predispoziție pentru această boală, însă există o corelație genetică, mai spune ea. „Poate să apară la membri aceleiaşi familii, şi cu acelaşi profil hormonal. La bărbaţi nu apare, deci este tipic o boală a femeii şi afectează în prezent 10% din populaţia feminină a globului”, mai spune medicul.
Nu se poate preveni, dar se poate vindeca, mai explică chirurgul plastician la Antena 3. „Soluţii sunt. S-a cercetat destul de mult în ultimul timp legat de lipoedem. Există lipoaspiraţie, o tehnică specială pentru această patologie care fiind atraumatică prezervă vasele limfatice şi asigură în felul acesta o vindecare rapidă şi un tratament al bolii.”

Picioarele, cele mai afectate 

Medicul mai spune că boala se dezvoltă începând de la treimea inferioară a corpului. „Membrele inferioare sunt cele mai afectate, bazinul, coapsele, gambele. În fazele avansate poate să apară şi la braţe. Evoluţia este imprevizibilă. Poate să apară în câteva luni, să evolueze destul de dramatic, sau poate să dureze câţiva ani. Depinde de tipul de lipoedem, de stadiul în care este diagnosticat, de mai mulţi factori.”
Despre recuperare, ea mai spune că este rapidă, dar depinde foarte mult şi de stadiul evolutiv al bolii. „Pentru că în stadiile incipiente, o lipoaspiraţie este suficientă ca să reuşim să tratăm boala şi recuperarea desigur că este mai uşoară. În stadiile mai avansate e foarte posibil să fie nevoie de două-trei operaţii ca să reuşim să tratăm.”
Partea încurajatoare este că, odată tratat, lipoedemul nu mai apare. Totuși, mai spune medicul, boala apare şi la persoane foarte slabe. „De la brâu în sus sunt perfect normale, slabe, frumoase, minunate, iar de aici în jos au această boală de care nu îşi dau seama'', a explicat dr. Crenguţa Coman, chirurg plastician.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel