Bere înainte de vin sau vin înainte de bere: cât este influențată mahmureala de ordinea în care sunt consumate băuturile

Mahmureala afecteaza memoria
Medicul Vasi Rădulescu face lumină în problema cauzată de consumul de alcool, și anume mahmureala și ordinea în care sunt consumate băuturile.

Medicul Vasi Rădulescu vorbește despre un studiu în care s-a încercat să se află dacă ordinea în care sunt consumate tipuri deiferite de băutură alcoolică înfluențează, într-un fel sau altul, intensitatea mahmurelii de a doua zi. 

Iată ce spune el cu privire la: bere înainte de vin, sau vin înainte de bere.

„Ordinea de băutură dictează intensitatea mahmurelii.

Dureri de cap; senzație de greață; deșertul Sahara în gură? Da, ești mahmur! Și te gândești în sinea ta: “Dacă aș fi băut berea aia înainte de vin, nu după, nu m-aș fi simțit așa…”

Cei mai mulți dintre noi au auzit înțelepciunea populară conform căreia consumul de vin înainte de bere dă o mahmureală mai severă decât dacă cele două tipuri diferite de băuturi sunt consumate în ordine inversă. Dar susține știința această ipoteză sau a fost inventată de cineva care, în mod clar, a băut prea mult și fără oprire?

Studii anterioare au aruncat apă rece asupra afirmației, concluzionând că doza face otrava, nu ordinea. Cu toate acestea, nimeni nu a efectuat un studiu controlat corespunzător pentru a afla. Până acum. Și datorită unei echipe de oameni de știință de la Universitatea Cambridge, care a lucrat cu colegi din Germania, a fost realizat experimentul suprem, pentru a testa dacă consumul de bere după ce a băut vin duce într-adevăr la o mahmureală mai puternică.

În cadrul studiului, participanții au fost împărțiți în trei grupuri. Primul grup a băut două halbe și jumătate de bere, urmate de patru pahare mari de vin.  Al doilea grup a băut aceeași cantitate de alcool, dar de data aceasta a băut vin înainte de bere. Al treilea grup a fost un grup de control, în care participanții au băut doar bere sau doar vin (fără amestec).

Dacă înțelepciunea populară are vreun merit în această privință, atunci cel de-al doilea grup ar trebui să aibă cea mai mare mahmureală. Experimentatorii au făcut un pas mai departe și au invitat aceiași participanți înapoi în laborator o săptămână mai târziu, dar de data aceasta ordinea de băutură a fost inversată. Dacă inițial participanții au băut mai întâi bere, acum aveau să bea mai întâi vin. Cei care au băut doar bere sau doar vin, au avut acum cealaltă băutură (tot fără amestec, însă).

Dacă ar fi testat participanții o singură dată, concluziile cercetătorilor ar fi fost incomplete. Dacă cei din grupul celor care au băut mai întâi vin au suferit de mahmureli mai rele în general și au ajuns în același grup din întâmplare? Rezultatele nu ar fi fost exacte. Prin testarea participanților a doua oară, fiecare a acționat ca propriul control și cercetătorii au putut spune dacă mahmureala cu vinul a fost sau nu mai rea pentru participanți, în raport cu mahmureala cu berea. Destul de genial, dacă mă întrebați pe mine.

Rezultatele au arătat că mahmureala în toate cele trei situații a fost la fel de rea. Consumul de vin înainte de bere nu a părut să producă mahmureli mai ușoare, iar amestecul de alcool în general nu a dus la mahmureli mai puternice. Bărbații păreau să facă față mahmurelii ceva mai bine decât femeile, dar ordinea în care a fost consumat alcoolul nu a afectat intensitatea mahmurelii pentru niciunul dintre sexe. Intensitatea mahmurelii nu a putut fi prezisă de markerii fiziologici (teste de sânge și de urină) și de factori de viață precum vârsta, sexul, greutatea, obiceiurile de consum și frecvența mahmurelii. Cu toate acestea, vărsăturile și rapoartele subiective de senzație de beție mai mare au condus la o mahmureală mai intensă. Așadar, cel mai bun mod de a spune dacă ați băut prea mult este dacă simțiți că ați băut prea mult.

Concluziile sunt clare – ordinea în care beți diferite tipuri de alcool nu este posibil să afecteze cât de bine vă veți simți dimineața.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel