Bacterii din intestin. Descoperirea în lupta împotriva tumorilor

Un studiu recent a identificat bacterii intestinale care pot stimula capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva tumorilor.

Cercetători de la Institutul Medical Sanford Burnham Prebys Medical Discovery din California împreună cu trei spitale din State au descoperit că anumite bacterii intestinale umane interacționează cu sistemul imunitar și pot influența capacitatea acestuia de a lupta împotriva cancerului.

În cadrul studiului au fost identificate 11 tulpini de bacterii intestinale a căror interactiune cu sistemul imunitar a contribuit la încetinirea creșterii tumorilor de melanom la șoareci, se arată pe medicalnewstoday.com.

Procesul celular

Cercetătorii au evidențiat că o cale de semnalizare numită dezactivarea răspunsului proteic - UPR - este legătura majoră între bacteriile intestinului și capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu tumorile. Acest UPR, potrivit sursei citate, este un proces celular care ajută la menținerea populațiilor de proteine stabile și sănătoase prin îndepărtarea celor nesănătoase.

Studiul a demonstrat că activitatea UPR a fost mai scăzută la persoanele cu melanom a căror afecțiune răspunde la inhibitori imunitari.

Studiul recent adaugă dovezi că microbii intestinali pot influența eficacitatea imunoterapiei. Studiile anterioare au arătat, de exemplu, că unele tulpini de bacterii intestinale pot crește eficiența tratamentului, în timp ce anumite antibiotice și probiotice pot reduce acest efect, mai arată sursa citată.

Peste 11 tulpini de bacterii

Autorul principal al studiului, Ze'ev Ronai, profesor la Institutul Sanford Burnham Preby, a folosit în experimentele de laborator șoareci care nu au proteina RNF5 care ajută celulele să înlăture proteinele pliate incorect.

Cercetarea a demonstrat că șoareci ar putea opri creșterea melanomului atâta timp cât sistemul lor imunitar și bacteriile din intestin au fost sănătoase. Șoarecii care nu au avut RNF5 sau au fost tratați cu antibiotice și-au pierdut capacitatea de a lupta împotriva melanomului. Aceasta a demonstrat rolul important la bacteriilor intestinali în apărarea imunitară împotriva tumorilor.

Care sunt moleculele antitumorale

Diversificând studiului, cercetătorii au observat că șoarecii cu RNF5 posedau mai mult de 11 tulpini de bacterii. Iar când le-au transplantat la șoareci fără RNF5, fără bacterii intestinale, au observat că s-a declanșat un răspuns antitumoral și s-a redus creșterea melanomului.

Oamenii de stiință vor să vadă care sunt moleculele antitumorale pe care bacteriile intestinale le produc, să le testeze și să afle ce probiotice ar putea crește eficacitatea lor la persoanele cu melanom.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel