Austria, obligată de Curtea Constituțională să legalizeze sinuciderea asistată

Bolnav
Austria violează legea fundamentală transformând sinuciderea asistată într-o faptă penală, a considerat vineri Curtea Constituțională, ordonând guvernului să legifereze pentru a ridica interdicția până la sfârșitul anului viitor.

„Decizia de a se sinucide în deplină conștiință trebuie respectată de legiuitor”, a declarat în fața jurnaliștilor președintele Curții Constituțonale, Christoph Grabenwarter, precizând că abrogarea va intra în vigoare la 31 decembrie 2021.

Cu toate acestea, pentru a evita abuzurile, este necesar că ea să fie „luată în mod liber, fără nicio influență”, a adăugat judecătorul.

Cea mai înaltă instanță judiciară din Austria a fost sesizată de mai multe persoane în cauză, inclusiv un medic și două persoane cu boli incurabile. În această țară catolică din Europa Centrală, sinuciderea asistată se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare.

Guvernul de coaliție format din conservatori și Verzi a pledat pentru menținerea legislației, invocând „potențialele abuzuri” ale unui regim liberalizat de sinucidere asistată.

El afirmă de asemenea că s-a menținut un „echilibru just”, în timp ce persoanele aflate la sfârșitul vieții ar putea refuza insistența terapeutică.

Reclamanții, pe de altă parte, consideră că interdicția sinuciderii asistate, bazată pe considerente creștine, încalcă dreptul la libertatea religioasă, notează Agerpres. 

Practicile sunt foarte disparate în Europa: eutanasia este legală în Țările de Jos și Belgia, în timp ce state cu o puternică tradiție catolică precum Irlanda sau Polonia rămân refractare în legătură cu orice ajutor ce ar contribui la moarte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?