Atenţionare de călătorie: Filipine - se atrage atenţia asupra necesităţii vaccinării împotriva poliomielitei

Vaccinarea
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Filipine că, la data de 19 septembrie 2019, guvernul filipinez, prin Departamentul de Sănătate, a declarat o epidemie de poliomielită, în baza confirmării a două cazuri.

În plus, se arată într-un comunicat MAE transmis AGERPRES, mostre cu analize de mediu, prelevate din canalizarea capitalei Manila, au relevat existenţa virusului de tipul 1 VDPV în două luni calendaristice consecutive de monitorizare a acestui tip de virus. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că riscul răspândirii internaţionale a poliomielitei rămâne scăzut, totuşi pericolul transmiterii şi recirculării virusului poliomielitic în interiorul Republicii Filipine este ridicat din cauza imunităţii scăzute a populaţiei locale, notează Agerpres. 

Pe cale de consecinţă, Departamentul de Sănătate filipinez, care este mandatat să supravegheze starea de sănătate publică a localnicilor şi a turiştilor, recomandă următoarele măsuri:

* Cetăţenilor străini care intră în Republica Filipine şi intenţionează să rămână în această ţară timp de minimum patru săptămâni li se recomandă să primească o doză unică de vaccin polio inactiv (IPV-Inactivated Poliovirus Vaccine) cu patru săptămâni înainte de planificarea călătoriei spre Republica Filipine dacă nu au efectuat vaccinul în ultimele 12 luni sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia.

* Persoanelor care realizează o călătorie urgentă, cu o durată de până la maximum patru săptămâni, li se recomandă să primească o doză unică de IPV până la data plecării, având în vedere şi aspectul benefic al vaccinării pentru călătoriile multiple spre destinaţii în ţările afectate de acest polio-virus.

* Toţi turiştii care părăsesc Republica Filipine sunt încurajaţi să verifice îndeplinirea cerinţelor privind imunizarea reglementate de autorităţile ţărilor către care se deplasează şi, dacă este necesar, să primească o doză de IPV înaintea plecării şi să obţină Certificatul/Carnetul de Vaccinări Internaţionale pentru confirmarea actului de vaccinare.

De asemenea, începând cu data de 6 august 2019, în Filipine a fost declarată şi o epidemie de febră Dengue în provinciile Cebu, Iloilo şi Central Visayas.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să ia măsuri corespunzătoare de protecţie împotriva înţepăturilor de ţânţari în cazul deplasării în zonele afectate, având în vedere că în prezent nu există un tratament specific pentru febra Dengue.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze unui cabinet de vaccinări internaţionale şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile: www.cnscbt.ro şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor: ecdc.europa.eu.

Cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Republica Filipine sau se află deja pe teritoriul acestei ţări sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Manila şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului http://www.econsulat.ro.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la adresele de mail [email protected] şi [email protected] şi la numărul de telefon al Ambasadei României la Manila: +63288927682, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români, care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Filipine: +639178170939.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: http://manila.mae.ro, https://ec.europa.eu/, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei "Un SMS îţi poate salva viaţa".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel