Artropatia hemofilică: ce este și ce rol joacă ultrasonografia. Curs pentru detectarea precoce a artropatiei hemofilice prin ultrasonografie (HEAD US), la Buziaş

Artropatia hemofilică - Foto: Freepik @meen_na
Curs de formare continuă - "Detectarea precoce a artropatiei hemofilice prin ultrasonografie (HEAD US)" - la Centrul Medical pentru copii şi tineri "Cristian Şerban" Buziaş.

"În perioada 08 - 09.06.2024, în cadrul Centrului nostru s-a desfășurat cursul de formare continuă intitulat "Detectarea precoce a artropatiei hemofilice prin ultrasonografie (HEAD US)".

Desfășurarea acestui curs a fost posibilă datorită colaborării cu Societatea Română de Hematologie și a adunat 20 de medici pediatri, hematologi, ortopezi din toate zonele țării.

A fost o întâlnire de succes și datorită prezenței dlui Profesor Dario Di Minno de la Universitatea "Sciences of Federico II University of Naples", căruia îi mulțumim foarte mult.

Suntem încredințați că acest curs a adus pentru fiecare participant în parte cunoștințe teoretice și practice, ce vor contribui la adăugarea unui plus de calitate vieții pacienților cu hemofilie.

Menționăm că ultrasonografia este utilă în evaluarea modificărilor de la nivelul țesuturilor moi și a cartilajului dacă ne referim la artropatia timpurie, dar și în diferențierea sângerărilor intramusculare de alte sindroame dureroase, fiind astfel un instrument important în evaluarea și managementul persoanelor cu hemofilie", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Centrului Medical pentru copii şi tineri "Cristian Şerban" Buziaş.

Artropatia hemofilică este o afecțiune degenerativă a articulațiilor care apare la pacienții cu hemofilie, o tulburare de coagulare a sângelui.

Aceste sângerări duc la inflamație cronică și deteriorarea progresivă a cartilajului articolar și a osului subcontral, rezultând în durere, rigiditate și pierderea funcției articulare.

Genunchii, gleznele și coatele sunt cele mai frecvent afectate.

Diagnosticul precoce și monitorizarea sunt esențiale pentru a preveni complicațiile severe.

Hemofilia duce la sângerări repetate în articulații, care pot cauza inflamație cronică și deteriorare progresivă a structurii articulare.

Ultrasonografia este un instrument neinvaziv și eficient pentru evaluarea artropatiei hemofilice.

Ultrasonografia utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea imagini ale structurilor interne ale corpului. În cazul articulațiilor, poate oferi informații detaliate despre starea țesuturilor moi și structurilor osoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel