Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
"Considerăm că, prin noile contracte pentru tratamentul fără interferon care va începe din ianuarie 2020, se face un pas important în ceea ce privește angajamentul de eliminare a hepatitelor până în 2030. Faptul că există o prevedere și pentru tratarea copiilor și adolescenților este extrem de important, creând premisele unei recuperări rapide, cu efecte pozitive în ceea ce privește reintegrarea în comunitate și cu efecte minime asupra sănătății.
Din păcate și de data aceasta a existat o pauză de patru luni între cele două contracte, timp în care am încercat să încurajăm pacienții diagnosticați cu hepatita C să nu-și piardă speranța și să fie pregătiți pentru momentul reluării programului. APAH-RO îi îndeamnă ca, după reluarea contractului, să meargă la medicul specialist și să-și pregătească sau să-și finalizeze documentele necesare pentru a beneficia de tratament cât mai rapid," declară Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.
Astfel, potrivit CNAS, de noile contracte vor beneficia 17.500 de pacienți adulți cu hepatita C, indiferent de stadiul de fibroză și ciroză compensată, pentru genotipul 1b (cel mai întâlnit în România), dar și pentru genotipurile 1a și 4, care înregistrează o incidență mai scăzută în țara noastră. Noutatea constă în introducerea tratamentului fără interferon pentru 100 de copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani.
Mai mult, CNAS a anunțat și finalizarea negocieriilor unui contract cost-volum-rezultat în baza căruia va fi asigurat tratamentul pentru 300 de pacienți adulți cu hepatita C (toate stadiile de fibroză și ciroză compensată) care nu au răspuns terapeutic la tratamentele fără interferon urmate anterior. Sperăm ca și în cazul acestor să înceapă tratamentul cât mai rapid.
"Apreciem eforturile autorităților responsabile și considerăm că toți acești pași înainte se datorează și unei colaborări eficiente cu comunitatea medicală și asociațiile de pacienți. Dorim să facem un apel special către medicii de familie să trimită spre testare și depistare cât mai multe dintre persoanele aflate pe listele lor, cu accent pe cei care au fost supuși factorilor de risc," a mai adăugat Marinela Debu.
APAH-RO a participat la sfârșitul săptămânii trecute la o conferință a medicilor de familie unde s-a discutat despre relația medic de familie-pacient-specialist gastroenterolog/infecționist și cum poate contribui acesta la depistarea infecției cu virus B sau virus C în cazul persoanelor asigurate. Rămâne în continuare problema pacienților neasigurați, în rândul cărora incidența este și mai mare, pentru care trebuie identificate măsuri speciale cât mai urgent. În cazul acestora, trebuie asigurat tratamentul pentru a opri răspândirea infecțiilor cu virusurile hepatitice în mediile defavorizate
În ceea ce privește locațiile în care va fi asigurat tratamentul fără interferon, CNAS a precizat:
• Adulții vor fi tratați de medici din specialitățile gastroenterologie și boli infecțioase aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate din 16 județe, precum și cu CAS AOPSNAJ. Începând cu acest contract sunt incluse și județele Suceava, Vâlcea și Arad.
• Copiii vor fi tratați de medicii cu specialitățile gastroenterologie pediatrică și boli infecțioase aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate din 10 județe (Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Mureș, Sibiu, Timiș) și din Municipiul București, precum și cu CAS AOPSNAJ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...