Prediabetul este un semnal de...
Cercetatorii au urmarit starea de sanatate a aproape 36.500 de femei din SUA, pe o medie de urmărire de aproape opt ani. În acest timp, mai mult de o mie de paciente au dezvoltat boli cardiace, scrie webmd.com.
Studiul a constatat că femeile în vârstă de peste 60 de ani, care au folosit antibiotice timp de două luni sau mai mult au fost cu 32% mai predispuse de a dezvolta boli de inimă, decât cele care nu au folosit antibiotice.
„Femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 59 de ani care au luat antibiotice mai mult de două luni au avut un risc cu 28% mai mare decât cele care nu au luat medicamentele”, a declarat o echipă condusă de Lu Qi. El conduce Centrul de Cercetare a Obezității din Universitatea Tulane din New Orleans.
Altfel spus, rezultatele indică faptul că pentru femeile mai în vârstă care iau antibiotice timp de mai mult de două luni, șase la 1.000 ar continua să dezvolte boli de inimă, comparativ cu trei din 1.000 dintre cei care nu au luat medicamentele.
Nu a existat nici un risc crescut de boli de inimă în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 39 de ani, care au luat antibiotice, potrivit studiului publicat in 24 aprilie în European Heart Journal. "Acesta este un studiu observațional și, prin urmare, nu poate demonstra că antibioticele provoacă boli de inimă și accident vascular cerebral, ci doar că există o legătură între ele", a declarat Qi într-un comunicat de presă al revistei.
"Este posibil ca femeile care au raportat o utilizare mai mare a antibioticelor să fie mai bolnave în alte moduri, pe care nu le putem măsura sau ar putea exista alți factori care ar putea afecta rezultatele pe care nu le-am putut lua în considerare", a spus el
Cu toate acestea, cercetătorii au luat în considerare și alți factori, cum ar fi vârsta, rasa, sexul, dieta și stilul de viață, motivele folosirii antibioticelor, supraponderalitatea sau obezitatea, alte boli și utilizarea medicamentelor.
Cele mai frecvente motive pentru utilizarea antibioticelor în rândul femeilor din studiu au fost infecțiile respiratorii, infecțiile tractului urinar și problemele dentare.
Un motiv posibil ar putea fi faptul că antibioticele modificaăechilibrul microbilor intestinali, distrugând bacteriile bune și crescând proporția de viruși, bacterii sau alti microbi care pot provoca boli, a sugerat Qi. "Utilizarea antibioticelor este cel mai important factor în modificarea echilibrului microorganismelor din intestin", a spus el. "Studiile anterioare au arătat o legătură între modificările în mediul microbiotic al intestinului și inflamația și îngustarea vaselor de sânge, accidentul vascular cerebral și boala de inima", a continuat el.
Primul autor al studiului, Yoriko Heianza, este cercetător la Universitatea Tulane. Ea a remarcat că „pe măsură ce vârsta femeilor din studiu au crescut, a fost mai riscul de a avea nevoie de mai multe antibiotice și, uneori, de perioade mai lungi de timp, ceea ce sugerează că un efect cumulativ poate fi motivul legăturii mai puternice între vârsta mai înaintată, utilizarea antibioticelor și boala cardiovasculară."
Potrivit lui Qi, mesajul din noul studiu este că "antibioticele ar trebui utilizate numai atunci când sunt absolut necesare. Având în vedere efectele adverse potențial cumulative, timpul mai scurt de utilizare a antibioticelor este resomandat".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...