A murit artistul Victor Socaciu

FOTO Facebook
Victor Socaciu, cunoscut muzician, compozitor, cântăreț folk, chitarist, realizator şi prezentator TV, dar şi politician şi apoi diplomat, s-a stins din viață într-un spital din Bucureşti. În primăvară fusese internat în spital din cauza COVID-19, și în urmă cu 10 ani făcuse un transplant de rinichi. 

Victor Socaciu, unul dintre cei mai îndrăgiți cântăreți de muzică folk din România, a stat în spital, în această primăvară, din cauza infectării cu virusul Sars-Cov-2. 
În urmă cu două săptămâni, Victor Socaciu a participat la cea de-a 30-a ediție a Festivalului Național de Muzică Folk "Om bun" la Breaza, iar înainte de asta, în noiembrie, concertase la Constanța. 

În 2009 Victor Socaciu a aflat că avea diabet, din cauza unor complicații a făcut dializă până când a putut face un transplant de rinichi. Artistul s-a înscris, atunci, pe lista de așteptare, iar ulterior a fost operat la un spital din Cluj, de îndată ce s-au găsit rinichi compatibili cu organismul său.

„Îi sunt alături fiului meu, Victor, într-un moment greu al vieții sale. 

Pierderea părintelui înseamnă, pentru un copil, pierderea uneia din cele două aripi, pe care le primim fiecare , la venirea pe lume. 

Îi vor și NE vor rămâne amintirile frumoase ale familiei noastre, îmbrăcate în cântecele sale nemuritoare, care vor continua să-i bucure pe cei ce i-au prețuit muzica. 
Drum lin, spre stele, Victor Socaciu, unde îți doresc să-ți găsești pacea și  liniștea. ????

Fiul nostru, Victor Socaciu , va continua să-ți poarte numele. Și, dacă aici, pe pământ, te-au îndepărtat de el, poate de acolo, de sus, îi vei veghea mersul prin viață, alături de mine, de aici , de pe pământ…

Îți mulțumesc pentru cântecul pe care, candva, într-o altă viață, mi l-ai dăruit", a scris Marina Almăşan pe Facebook.

 

Născut pe 14 ianuarie 1953 la Brașov, Victor Socaciu provenea dintr-o familie de oameni simpli, dar „foarte deschiși”, după cum spunea chiar artistul în biografia sa, unde a mărturisit că era atât de impresionat de romanțele pe care i le cântau părinții săi, încât se ascundea sub masă și plângea – chiar dacă nu înțelegea ce însemna o iubire trecută, notează  DC News.

„Atracția mea față de folk a început în anul 1972, când l-am auzit la radio pe Mircea Florian cântând. El a fost cel care mi-a atras atenția asupra folk-ului autohton.

Mai citeam despre folk în revistele din acele vremuri. Și am început să scriu și eu cântece. Cred că era locul în care mă puteam desfășura cel mai bine. Când eram în liceul, scrisesem un cântec care se numea „Frizerul”. Asta ca reacție la faptul că directorul școlii, de câte ori făceam un pocinog, ne tundea pe toți. Asta era măsura disciplinară pe care o lua. Și eu am scris atunci cântecul „Frizerul” și, bineînțeles că am devenit figura centrală a liceului, fiindcă era chiar un act de curaj să protestezi pe vremea aceea, și mai ales, să dai în director să să-l iei la mișto.

Ori folk-ul era tocmai reacția la tot ce se întâmpla în jur, la bine și mai ales la rău. Și mi se potrivea ca o mănușă genul ăsta. Și am scris cântece care circulau în mediul universitar brașovean. Exista atunci moda cenaclurilor, iar la Brașov se înființase Cenaclul Dacia-Felix, înainte chair să apară Cenaclul Flacăra. Și cântam atunci un cântec care avea ca refren „va veni o zi, când fiecare va simți că a devenit o țintă”...", scria Victor Socaciu în biografia postată pe site-ul său, scrie Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel