7 lucruri care te fac să pari mai bătrân, potrivit științei. Cum te afectează pe termen lung

Îmbătrânire
Acestea sunt cele șapte lucruri care ne fac să arătăm mai bătrâni imediat ce le facem - și, în timp, declanșează procese ireversibile ale îmbătrânirii.

Diete, creme, trucuri, sfaturi din bătrâni sau de la specialiști, și totuși, parcă te simți din ce în ce mai îmbătrânit. Iată care ar putea fi cauzele și cum le poți remedia.

"Nu poți schimba ceea ce ți s-a întâmplat genetic, dar poți prelua controlul asupra altor factori care te vor ajuta să rămâi tânăr", spune Dr. Eugene D. Elliott de la MemorialCare. 

1 Consumul de alcool în exces

Alcoolul are o serie de efecte imediate asupra organismului, niciunul dintre ele nu este prea frumos. Deshidratează pielea și provoacă inflamații, ceea ce poate cauza înroșirea feței, umflături și capilare sparte, toate acestea făcându-vă să păreți mai în vârstă decât sunteți. Într-un studiu realizat în 2019 pe mai mult de 3.200 de femei, cele care au băut mai mult de opt băuturi pe săptămână aveau mai multe "riduri faciale superioare, umflături sub ochi, comisuri orale, pierderea volumului pomeților și vase de sânge" decât femeile care au băut moderat sau deloc.

2 Nu bei suficientă apă

Faptul că nu bei suficientă apă poate duce la deshidratare, care se poate manifesta pe față sub formă de uscăciune, riduri fine și cearcăne. Cât de multă apă este suficientă? Potrivit Academiilor Naționale de Științe, Inginerie și Medicină din SUA, un aport zilnic adecvat de lichide este de aproximativ 15,5 căni pe zi pentru bărbați și aproximativ 11,5 căni pentru femei. (Aceasta include lichidele din apă, băuturi și alimente.) Aproximativ 20% din aportul nostru zilnic de lichide provine din alimente, restul fiind furnizat de băuturi.

3 Fumat

Fumul de tutun conține sute de toxine, în timp ce fumatul constrânge vasele de sânge și scade circulația oxigenului și a substanțelor nutritive către piele. Sună ca o rețetă pentru îmbătrânire prematură, iar știința o susține. Într-un studiu publicat în jurnalul Plastic and Reconstructive Surgery, cercetătorii au comparat trăsăturile faciale a 79 de seturi de gemeni; au descoperit că cei care fumau în acel moment sau care fumau cu cinci ani sau mai mult decât gemenii lor aveau mai multe pungi suboculare, riduri la nivelul buzelor și pielea lăsată.

Citește continuarea pe Spectacola, și aflăcare sunt ceilalți patru factori care te îmbătrânesc înainte de vreme. Unii sunt surprinzători.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel