5 simptome ale deficienței de fier: unele sunt chiar ciudate

Astenie, leșin      Foto: Pixabay
Carența de fier poate fi trădată de câteva simptome aparte.

Fierul este un mineral esențial din organism care ajută celulele roșii din sânge să transporte oxigenul din plămâni către organe și țesut, ceea ce este important deoarece fiecare celulă din corp are nevoie de oxigen pentru a funcționa corect.

Dar anumite circumstanțe, cum ar fi pierderea de sânge, o dietă nesănătoasă sau o absorbție slabă a fierului pot determina scăderea prea mică a nivelului de fier, creând un deficit. Deficitul de fier este cel mai frecvent deficit nutritiv din Statele Unite și este principala cauză de anemie.

Și, deși majoritatea oamenilor nu știu că au deficit de fier până nu au un test de sânge, există câteva simptome pe care ar trebui să le aveți în vedere. Unele sunt chiar ciudate.

Oboseala. Oboseala este unul dintre cele mai frecvente simptome ale unui deficit de fier, dar poate fi ușor de trecut cu vederea. „Oboseala este cu adevărat dură, deoarece toată lumea lucrează atât de mult în zilele noastre încât oboseala poate apărea din multe alte motive”, spune Vikash Modi, medic de familie din Piemont.

Dacă sunteți extrem de obosit de peste o lună și vă simțiți slabi, iritabili sau incapabili să vă concentrați, poate fi necesar să vă adresați medicului dumneavoastră.

Senzație de frig. Mâinile și picioarele reci pot fi rezultatul anemiei cu deficit de fier. Persoanele cu anemie au o circulație sanguină slabă în tot corpul, deoarece nu au suficiente globule roșii pentru a furniza oxigen țesutului lor. „Dacă nu primiți suficient oxigen în țesutul corpului, nu aveți o senzație normală de căldură și frig”, spune dr. Modi.

Tendința de a mesteca gheață. Un alt simptom al unei deficiențe de fier este dorința intensă de gheață. Această afecțiune, numită pagofagie, este o formă de pica - o tulburare alimentară care determină oamenii să mănânce substanțe care nu au valoare nutritivă.

Persoanele cu pagofagie mănâncă în fiecare zi mai multe căni sau kilograme de gheață.

Un studiu publicat în revista Medical Hypotheses sugerează că consumul de gheață poate da un impuls de energie celor care suferă de un deficit de fier.

Sindromul picioarelor neliniștite. Unele persoane care suferă de un deficit de fier au simptomele sindromului picioarelor neliniștite. Sindromul picioarelor neliniștite este o tulburare neurologică care dă persoanelor un impuls irezistibil de a-și mișca picioarele. „Oamenii pot prezenta dureri ascuțite sau amorțeli și furnicături la picioare”, spune dr. Modi. „Are mult de-a face cu corelația neurologică dintre fier și sistemul nervos”.

Dorința de a mânca pământ. Un deficit sever de fier poate determina oamenii să poftească sau să mănânce pământ, o altă formă de pica. Acest simptom este adesea observat în rândul femeilor însărcinate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel