10 motive practice să folosești oțet în grădină. Tratament-minune pentru plante și fructe

Oțetul de mere, beneficii. Foto: Pixabay
Cei care dețin o grădină pot spune că îngrijirea ei necesită timp. Între buruieni, dăunători care trebuie ținuți departe de culturile tale și plante delicate, munca devine destul de migăloasă.  Din fericire pentru cei pasionați de grădinărit, există câteva produse care le pot ușura viața. Veți fi surprinși să aflați că oțetul este unul dintre aceste produse. 

1. Oțetul alungă furnicile

Oțetul este unul dintre acele insecticide naturale pe care le poți folosi în grădină. În special, ține furnicile la distanță, trebuie doar să pulverizezi oțet în jurul grădinii. Reține, totuși, că nu trebuie să stropești plantele sau solul în care cresc. Unele plante sunt vulnerabile la aciditate și ar putea muri.

2. Oțetul ține pisicile la distanță

Ai observat că pisicilor le place să stea tolănite în grădină, călcându-ți plantele. Nu te panica, deoarece pisicile urăsc mirosul de oțet. Pur și simplu împrăștie câteva batiste impregnate cu oțet alb prin grădină, astfel încât plantele tale să aibă în sfârșit liniștea pe care o merită.

3. Oțetul îmbunătățește solul unor plante

Unele plante cresc foarte bine în soluri acide (camelii sau chiar primule, dar și zmeură). Dacă ai o așa-numită plantă acidofilă, trebuie doar să o uzi cu un amestec de oțet și apă, pentru un rezultat remarcabil.

4. Oțetul ucide buruienile

Deși grădinăritul este un antidepresiv natural, a scăpa de unele buruieni încăpățânate poate fi destul de iritant. Mai mult decât atât, sunt dușmanul jurat al oricărui grădinar, deoarece nu numai că dau un aspect haotic grădinii tale, dar și "sug" resursele pe care florile le-ar putea folosi. Vei fi încântat să afli că este suficient să stropești aceste ierburi cu oțet și apă, pentru a scăpa de ele. 

5. Oțetul ține departe muștele fructelor

Acest truc are aceeași idee ca și pentru furnici, dar de data aceasta se aplică copacilor fructiferi. Amesecă 100 g de apă, 1/2 pahar de oțet și 1/2 pahar de zahăr. Pune totul într-o oală mare și agaț-o de crengile copacilor. Muștele vor fi atrase de acest amestec, și nu de fructele tale.

6. Oțetul curăță instrumentele de grădinărit

Toată lumea știe că oțetul este un produs de curățat eficient, așa că nu vei fi surprins să afli că îți poți curăța și dezinfecta uneltele de grădină cu oțet.

7. Oțetul omoară ciupercile

La fel ca buruienile, unele ciuperci îți pot invada grădina, împiedicând ca plantele tale să se dezvolte. Din nou, va fi suficient să stropești aceste ciuperci cu un amestec de apă și oțet, având grijă să nu pulverizezi plantele preferate.

8. Oțetul curăță varul din ghivece

Din cauza apei, ghivecele tale de flori tind să dezvolte urme de calcar care nu sunt deloc frumoase. Din fericire, curățarea lor este foarte ușoară datorită oțetului. Trebuie doar să înmoi vasele într-un lighean cu oțet alb pentru câteva minute. Clătește bine și lasă-le să se usuce la soare.

9. Bun împotriva melcilor

Stropește cu oțet alb în jurul grădinii după zilele ploioase, pentru a împiedica apariția melcilor. 

10. Oțetul schimbă culoarea hortensiilor

Dacă ai hortensii în grădină, află că le poți schimba culoarea cu oțet. De fapt, cu cât solul în care cresc aceste flori este mai acid, cu atât culoarea lor se schimbă de la roșu la mov, apoi devin albastre când solul este cu adevărat acid. Așadar, amestecă 500 ml de oțet cu 4 litri de apă și udă florile cu această soluție. Totuși, încearcă să adaptezi cantitățile în funcție de vârsta și mărimea florilor tale. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel