Prediabetul este un semnal de...
Virus, țânțar. O echipă de cercetători de la Universitatea din Glasgow şi de la Universitatea din Melbourne s-a alăturat Institutului de Cercetări Medicale din Malaysia pentru a efectua studii clinice în Kuala Lumpur bazate pe o tulpină a bacteriei wolbachia. După ce ţânţarii purtători ai tulpinei wAlbB au fost eliberaţi în sălbăticie, numărul cazurilor de Dengue a scăzut cu 40%. Un lot de ţânţari Aedes aegypti - de sex masculin şi feminin - purtători ai tulpinii a fost eliberat în sălbăticie în şase locaţii diferite. Împerecherea ulterioară a acestora cu populaţii de ţânţari din sălbaticie a avut ca rezultat răspândirea şi stabilirea bacteriei ce inhibă virusul Dengue.
În cercetări anterioare s-a utilizat o tulpină diferită care, deşi era eficientă în unele condiţii, se pare că nu era potrivită pentru condiţiile de temperaturi foarte ridicate din ţările ecuatoriale, precum Malaysia. ''Suntem încântaţi de aceste descoperiri, care demonstrează că avem o tulpină de wolbachia ce poate fi folosită pentru a reduce eficient numărul de cazuri de dengue în medii cu climă foarte călduroasă'', a declarat profesor Steven Sinkins de la Centrul de Virusologie al Universităţii din Glasgow, principal autor al noului studiu.
''Următorul pas este introducerea acestei tulpini în mai multe zone şi în regiuni mai extinse, dar acum suntem siguri că acesta va deveni un mod eficient de a controla dengue la scară largă'', a adăugat specialistul. Circa 90 de milioane de cazuri simptomatice de dengue sunt raportate anual, 1% dintre acestea fiind grave. În Malaysia au fost raportate peste 100.000 de cazuri de febră Dengue în 2016, cu un cost anual estimat la 175 de milioane de dolari americani.
''Acest studiu ne oferă o nouă tulpină de wolbachia pentru a fi eliberată pe teren şi evidenţiază impactul bolii într-un cadru urban complex unde ratele de incidenţă ale Dengue sunt ridicate'', a declarat profesor Ary Hoffmann de la Institutul Bio21 din Melbourne, coautor al studiului.
Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Current Biology şi a fost finanţat de Wellcome Trust. La începutul lunii octombrie, un laborator din Rio de Janeiro a anunţat că mizează pe o bacterie introdusă în ţânţari în încercarea de a controla răspândirea dengue, care a condus la o explozie a numărului de pacienţi afectaţi de virus în acest an în Brazilia. Cercetătorii de la Institutul Fiocruz au înfiinţat o fermă de reproducere a ţânţarilor din specia Aedes aegypti - vectori ai dengue, dar şi zika şi chikungunya - purtători ai bacteriei wolbachia, care îi face mai rezistenţi la virus.
Aceste acţiuni a fost aplicate începând din 2015 în Niteroi, un oraş cu populaţie numeroasă, învecinat cu Rio. Rezultatele sunt promiţătoare, consemnându-se o ''reducere semnificativă'' a numărului de cazuri de dengue şi chikungunya în cartierele vizate. Testele au demonstrat că peste 90% dintre ţânţarii din zonele vizate sunt purtători ai bacteriei. Primele larve de ţânţari crescute la Institutul Fiocruz din Rio de Janeiro au fost importate din Australia unde li s-au inoculat bacteriile Wolbachia. Dengue are ca urmări febră severă, dureri articulare şi oboseală. Într-un procent mic de cazuri, contractarea virusului poate fi fatală dacă febra ia o formă hemoragică sau afectează organele vitale. Circa 600 de persoane au murit în Brazilia în acest an din cauza Dengue.
Epidemii precum cele de chikungunya sau febră Dengue, ce erau rezervate până acum regiunilor tropicale, vor afecta mai des şi regiunea Europei, au prevenit experţii în sănătate, reuniţi în primăvară cu ocazia unui congres organizat în Amsterdam. Toate ţările din spaţiul mediteranean sunt deja vizate, a precizat Giovanni Rezza, directorul departamentului de boli infecţioase din cadrul Institutului superior de sănătate din Roma. Pe măsură ce perioadele cu temperaturi ridicate se lungesc, "fereastra" pe durata căreia bolile pot să se propage va deveni tot mai largă, favorizând epidemiile mai importante, a avertizat Rezza.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...