Viitorul snus-ului suedez în Uniunea Europeană este încă incert pe fondul evaluării directivei privind tutunul

Foto: Freepik @snowing
Viitorul snus-ului suedez în Uniunea Europeană este încă incert. Nu mai eu un secret pentru nimeni.

Viitorul snus-ului suedez, un produs din tutun pentru uz oral interzis în prezent în UE, va fi decis pe baza evaluării în curs a directivei privind tutunul, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru Euractiv.

Snus este interzis în UE din 1992, dar este încă folosit în Suedia și în țările din afara UE, inclusiv Elveția și Norvegia.

„Suedia a negociat o exceptare de la interdicție în cadrul negocierilor sale de aderare, cu condiția ca produsul să nu fie vândut în afara Suediei”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Snus a apărut în Suedia în secolul al XVIII-lea și este considerat unul dintre primele produse noi din tutun. Secole mai târziu, alte produse, inclusiv tutunul încălzit, țigările electronice sau săculeții cu nicotină, au apărut ca alternative la fumat și și-au găsit locul în directiva UE privind tutunul.

Întrebat dacă acesta ar putea fi și cazul snusului, oficialul Comisiei a spus: „În prezent evaluăm cadrul legislativ pentru controlul tutunului, care include Directiva 2014/40/UE privind produsele din tutun, Directiva 2003/33/CE privind publicitatea la tutun și alte politici legate de controlul tutunului în UE. Următorii pași în ceea ce privește Directiva privind produsele din tutun vor fi decisi pe baza rezultatelor evaluării”.

UE își propune să aibă o „generație fără tutun” până în 2040 în Planul său de combatere a cancerului. Tutunul este cunoscut drept „cel mai mare risc de sănătate care poate fi evitat în UE”, cu 27% din toate tipurile de cancer atribuite utilizării sale.

În 2023, Suedia va deveni probabil prima țară din UE care va crea o generație „fără fum”, deoarece se preconizează că prevalența fumatului va scădea sub 5%.

Nu mai eu un secret pentru nimeni

Patrik Strömer, secretarul general al Asociației Suedeze a Producătorilor de Snus, a declarat pentru Euractiv că a fost creată o „situație unică” după interdicția UE, care ajută la compararea datelor de sănătate publică.

„Cifrele sunt extrem de benefice pentru țara snusului în ceea ce privește mai multe boli asociate fumatului”, a spus el.

El a atribuit, de asemenea, interdicția UE a consumului de snus „în principal lipsei de cunoștințe”.

„A fost ceva exotic sau o noutate și, fără tradiție în țările membre la acea vreme, era mai ușor să interzici produsul decât să afli mai multe. Există argumentul că „nu vrem mai multe produse de genul acesta”, lăsând de fapt 80 de milioane de fumători fără altă opțiune decât să renunțe sau să moară, dar este greu de recunoscut că ai făcut ceva greșit timp de zeci de ani. ”, a notat el.

În prezent, snusul tradițional este fabricat în principal de cei cinci cei mai mari producători.

Dar, potrivit lui Strömer, există și un hobby tot mai popular de a face snus acasă, astfel sunt câteva mii de oameni care își fac propriile snus-uri în zilele noastre.

„Acești oameni nu sunt companii și este perfect legal în Suedia să produci snus pentru nevoile proprii. Pe piață au intrat și unele companii minore în ultimii doi ani, cu produse de nișă și într-un interval de preț mai premium”.

Acciza specială pentru snus și săculeții cu nicotină crește bugetul de stat cu aproximativ 300 de milioane de euro anual, în timp ce guvernul suedez a plănuit, de asemenea, să reducă taxa pe snusul tradițional în 2024, a adăugat Strömer.

„Bănuiesc că suedezii încep să devină mândri de tradiția îndelungată a snusului și, de asemenea, devin mai informați în legătură cu faptul că Suedia are de departe cea mai scăzută prevalență a fumatului din UE. Dar cu 80 de milioane de fumători în UE și 1,2 miliarde de fumători în întreaga lume, nu mai putem păstra această tradiție ca pe un secret național”, a spus el.

Karl Fagerström, profesor asociat și cercetător pe tutun și nicotină, consideră că este „ciudat” că, folosind aceleași date, autoritățile sanitare din SUA au recunoscut snusul ca fiind mai puțin dăunător și l-au permis să intre pe piață, în timp ce UE l-a interzis.

„Cred că este ceva foarte emoțional. A existat o interdicție cu mult timp în urmă, acum aproape 30 de ani. Și cred că aici este multă psihologie. De asemenea, dacă ridici o interdicție, recunoști că ai greșit”, a spus el.

Date contradictorii, dar jurisprudență clară

Dr. Fagerström s-a referit la datele OMS care arată, în opinia sa, că bărbații suedezi au cea mai scăzută rată a deceselor cauzate de fumat din UE.

„Rata deceselor suedeze cauzate de tutun este cu 40% mai mică decât media din UE”, a spus el.

Referindu-se la factorii de risc globali, el a remarcat că niciun deces în exces nu poate fi atribuit snusului suedez.

În 2018, datele au arătat că Suedia a avut cea mai scăzută rată a cancerului pulmonar – factorul de risc numărul unu al fumatului – din UE.

Însă europarlamentarul italian Alessandra Moretti (S&D) s-a referit la studii care arată că snusul este legat de alte boli.

„Snus probabil nu provoacă cancer pulmonar, dar este legat de multe alte boli, cum ar fi bolile cardiovasculare și alte tipuri de cancer ale sistemului digestiv”, a spus ea pentru Euractiv Italia la sfârșitul anului 2022.

„Pentru a reduce numărul fumătorilor, nu trebuie să-i condamnăm la o altă dependență”, a adăugat ea.

La rândul său, doctorul Fagerström refuză acest argument, spunând că ratele cancerului oral sunt naturale în Suedia sau chiar „foarte scăzute în Suedia în comparație cu alte țări”.

„Din nou, acest lucru este cauzat de faptul că fumatul este un factor de risc pentru cancerele orale. Snusul suedez pare să nu fie un astfel de factor de risc”, a spus el. „Un lucru care ar trebui evitat este folosirea snus-ului în timpul sarcinii. Ca în cazul oricărui consum de droguri, nici nicotina nu trebuie utilizată în timpul sarcinii”, a spus el.

Deși datele par contradictorii în această privință, Curtea de Justiție a UE a decis în mod clar că „produsele din tutun pentru uz oral rămân dăunătoare sănătății, creează dependență și atrag tinerii”.

„Atât din cauza potențialului considerabil de creștere pe piață […], cât și a introducerii unor medii fără fum, aceste produse sunt în mod special susceptibile să încurajeze persoanele care nu sunt încă consumatori de produse din tutun, în special tinerii, să devină consumatori. […] din cauza faptului că consumul lor este greu de observat”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel